+421 915 420 295 +421 915 420 295 | H - P 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Olcsó spray-k - webáruház
0
Kosár
Košík
0 Ft

Menu
Hírek » Kártevők elleni védekezés üvegházakban, üvegházakban, télikertekben és szobanövényekben

02.02.2020

Kártevők elleni védekezés üvegházakban, üvegházakban, télikertekben és szobanövényekben

Škodcovia vyhrýzli diery na listoch rastlín

A rovarok és más apró kártevők számos okból jól érzik magukat a zárt, zárt termesztőhelyeken. Elsősorban a jelentősen csökkentett ragadozók, a sűrűn ültetett növényzet, a magas hőmérséklet és a minimális szellőzés miatt. Ilyen környezetben a higiéniát és a bevált termesztési módszereket fokozni kell a kártevők elszaporodásának megakadályozása érdekében.

Hogyan lehet felismerni, hogy egy növényt kártevők támadtak meg?

A károsodott, fertőzött növény tipikus jelei a következők:

  1. A levelek és a szárak deformálódása
  2. Elszíneződés, hervadás
  3. Száraz, lehullott szirmok

Hogyan szabaduljunk meg lépésről lépésre a kártevőktől?

Ha most fedezte fel, hogy valamelyik növényét kártevők támadták meg, először is azonosítania kell azélősködő rovarokat . Csak ezután válasszon hatékony biológiai vagy kémiai módszert.

A kártevő megjelölése

Azárt helyeken aszínes bio-csíptetőlemezektökéletesen felfedik az adott kártevőt . Nemcsak jelzésre, hanem közvetlen kártevőirtásra is alkalmasak üvegházakban és kertekben.

Aleggyakrabban asárga színű lemezekethasználják . A kártevők kimutatásához 100-200 m2 területre kell egy-egy lemezt kihelyezni. A hatékonyabb közvetlen védekezéshez 2-4 m2 -enként egy tányérra van szükség, körülbelül 10 cm-rel a növény fölött. A hatékony kék ragasztótányérok sem kivételek, mivel a dísznövények gumóit, virágait és leveleit védik.

Biológiai kontra kémiai védelem

Javasoljuk, hogy először a biológiai védekezéshez folyamodjunk, azaz egy adott parazita, ragadozó gomba vagy különböző növényi kivonatokalkalmazásához . Mivel főként nagyon törékeny, érzékeny növényeket termesztünk üvegházakban, nagyon kockázatos olyan termékeket használni , amelyek hosszabb ideighosszabb hatású és szélesebb spektrumú szereket, például dísznövények, gyümölcsök, zöldségek és komló esetében.

Másrésztnem szabad elfelejteni, hogy egy adott ragadozónakis szüksége van táplálékra, valamint megfelelő körülményekre a szaporodáshoz és a peteéréshez. Ha ezt nem engedik meg neki, akkor elpusztul. Ezért mindig meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a természetes és a kémiai kártevőirtás között.

A leggyakoribb kártevők az üvegházakban

Vošky napadli stonky rastlín

Levéltetvek

Ez egy emlős rovar, amely legfeljebb 4 mm-esre nő meg. Robbanásszerű szaporodás jellemzi őket. Ez növeli annak kockázatát, hogy az egyedek megtámadják a növényzetet és azok kivonataival, zöldség- és gyümölcslevekkel táplálkoznak.

A védelem természetes formája:

Pl. agabonatetvekhasználata , amelyek nem veszélyeztetik a fertőzött zöldségeket, hanem ragadozókká válnak, amelyek kiirtják a levéltetveket a zöldségekből. Ezt a rendszert nevezzük bankárnövényeknek. A levéltetvek ellen a levéltetvek , a katicabogarak és az aranyvessző is hatékonyan védekeznek.

A védekezés kémiai formája:

A szívó rovarok elleni védekezéshez példáulnimbus és karanjaolajat tartalmazó készítményt ajánlunk . Előnye a biológiai aktivitás és az olyan mikrotápanyagok komplexe, mint a vas, cink, mangán, kén és nitrogén , amelyek elősegítik a növények egészséges fejlődését.

Molice škodcovia napadli listy rastliny

Molyok

Ezek apró repülő rovarok, amelyek leggyakrabban a levelek alján találhatók. Bábokban találhatók, amelyekből rajokban kelnek ki. A legismertebb az üvegházi moly, amely a zöldségeket károsítja azáltal, hogy nedveket szív, vagy ragacsos váladékával baktériumokat hordoz.

Amolyok elleni küzdelem tökéletesen ötvözi az ajánlott természetes és kémiai módszereket. Az Encarsia fajba tartozó élő parazita darazsakat sárga ragasztópálcákkal párhuzamosan használják.valamint egy természetes anyagokon alapuló koncentrátummal együtt a telelő kártevők ellen. Ez a bio-gazdálkodásra alkalmas berendezés, a rezisztencia kialakulásának (a növényvédő szerrel szembeni védekező mechanizmus) minimális kockázatával.

Strapky škodcovia na spodnej strane listov rastlín

Peremszegélyek

Ez a gyorsan mozgó, kisméretű rovar leggyakrabban a levelek alját, esetleg a perjét támadja meg. Az uborkából, borsóból és hagymából szívja a növényi nedveket, de megtámadja a paradicsomot, paprikát és káposztát is.

Természetes védekezési forma:

A ragadozó atkák, a laposférgek, a katicabogarak és az aranyvessző aleghatékonyabbak ellene . Kiváló megelőzés a mélyebb ásás, amely megakadályozza, hogy a gyomnövények a felszínre jöjjenek, és a talaj mélyén elpusztuljanak. Tartsuk távol a növényzetet a vágatlan, rosszul karbantartott füvektől és gabonaféléktől.

Vegyszeres védekezés:

akék ragasztólapok és az Antelaea nevű trópusi fa magjából készült növényi kivonat hatásos . Közvetlenül a kártevő szervezetébe jut, de nem erős mérgező, hanem fokozatos hatású.

A szobanövények leggyakoribb kártevői

Aszobanövényeken a levelek a legveszélyeztetettebbek, jellemző rájuk a kiszáradás és a csúnya foltok kialakulása, de a szárak és a periantuszok harapása sem kivétel. A szobanövényeket a levéltetvek és a molyok mellett gyakran a levéltetvek és az atkák is veszélyeztetik. Fertőzés után azonnal különítse el a növényt a többitől.

horogférgek

Ezek apró, barnától a fehérig terjedő barna színű élőlények, amelyek a levelek alsó részét támadják meg. A szappanos vízzel való beporzás hatékony házi permetszer. Cink- és mangánoptimalizáló termékek alkalmasak. Csökkentse a kártevők életképességét foltozással.

Atkák

Aleveleken megnövekedett atkapopuláció azonnal törékeny pókháló és sárgás foltokformájában mutatkozik meg . Ezek fokozatosan deformálják a leveleket . Hacsak a károsodás nem kiterjedt, vágja le a fertőzött leveleket, és használjon mindenre alkalmas oldatot a sejtfalak ellenállóbbá tételére. Az oldat korlátozza a bakteriális, vírusos és gombás betegségek kialakulását. Ugyanakkor optimalizálódik a cinkfelvétel és javul a növekedés.

Végezetül néhány tanács

Az atkák és más szobanövény kártevők nagyon túlfűtött és rosszul szellőző helyiségekben fordulnak elő, ami sajnos jellemző a téli szezonban a lakásokban. A tartós hideg ellenére tartsuk a beltéri hőmérsékletet 16 és 22 °C között. A növényeket nem szabad hőforrások közelébe vagy huzatba helyezni.

A cikk szerzője

Mgr. Lenka Krčmáriková

Mgr. Lenka Krčmáriková

Záhradkárstvo je mojím koníčkom už niekoľko rokov. Často mávam dilemu vo výbere vhodného postreku proti škodcom v našej záhrade. S eshopom lacnepostreky.sk som začala spolupracovať v septembri 2019 ako obsahový manager. S mojím tímom hľadáme komplexné odpovede na vaše otázky. Nenašli ste, čo ste hľadali? Ozvite sa mi na poradna@lacnepostreky.sk a možno práve váš problém bude témou ďalšieho blogu.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is  

Ajánlott készítmények