0915 / 420 295 0915 / 420 295 | PO - PÁ 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Lacné postreky - internetový obchod
0
Kosár
Košík
0 Ft

Menu
Hírek » A legfontosabb tavaszi munkák a kertészeti szezon kezdete után

29.02.2020

A legfontosabb tavaszi munkák a kertészeti szezon kezdete után

Záhradkárske potreby pri tulipánoch - lopatka, motyčka, gumáky, krhla, trvalky v priesadách

Aggódik, hogy a tél feleslegesen károsította a kertjét? Nem tudja, mely tavaszi munkákat helyezze előtérbe? Győződjön meg róla, hogy minden a megfelelő időben működik, metszett és ültetett. Tartson mindent "a helyén" és jól megszervezve a jobb haladás érdekében.

Kerti szerszámok ellenőrzése

Minden egyes kerti eszközállapotát külön-különellenőrizze , kezdve például a nyéllel ellátott termékek karbantartásával. Ilyenek az ásók és villák, kapák, gereblyék, lapátok és gereblyék. A nyél legyen tiszta, jól csiszolt, formázott, hogy ne essen ki a kezéből. A faforgácsoktól mentes legyen, a fém részeit pedig védje a korróziótól. A nyelet kenje be vazelinnel, az éles részeket futtassa át csiszolópapíron, és kezelje ásványi olajjal.

Vigyázat - A kerti munkák során nem nélkülözheti az olló pengéit . Csak az egyik oldalát vágja le, és az eredeti szöget tartja meg. A méret az olló adott modelljétől függően változik. Ideális esetben 45° és 70° közötti szöget zárnak be. A széleket is csiszolni és olajozni kell.

Fúrik s hlinou a opretými hrablami v záhrade

Azelektromos szerszámokellenőrzését bízza a szerviz szakembereire. Ez a legjobb módja annak, hogy felmérje a bozótvágó, fűnyíró vagy mulcsozó berendezés pengéinek, zsinóráinak, rugóinak és csavarjainak állapotát. Ne feledkezzen meg a locsolóberendezésekről, kerti talicskákról és vödrökről sem.

Takarítási munka

Minden téli szezon utáni hatás más és más módon befolyásolja a kert minőségét és általános megjelenését. Egyes helyeken a kertészeket lehullott ágak, levélkupacok, beteg vagy megfagyott fák gyötrik, míg más régiókban fagypont feletti hőmérsékletnek örülnek és javítják a gyepet. A-tól Z-ig, ebben a blogbanrészletesen végigvettük a tavaszi gyepkarbantartást .

Akártevők és a vírusok akertek rendezetlen és kora tavaszi rothadó környezetében jóltudnak fejlődni. Az ültetés nehezebb lesz számodra, ha nem szabadulsz meg a gyomoktól, a nem kívánt növényektől és azok törmelékétől. Ezért használj korán megelőző permetezéseket, amelyek réz-, kén- és cinkalapúak. Ezek megvédik a növényzetet a lisztharmattól és mindenféle gombás betegségtől.

Trává pri vychádzajúcom slnku Rozkvitnuté kvetiny

Kert a tavaszi évelők színeiben

Skalka z kvetín

Ahogy a természet fokozatosan életre kel, úgy kezdődik a tavaszi évelők ültetése a kertekben. Ezek kertünk díszítő részéheztartoznak , és hogy vonzerejüket megsokszorozzuk, fontos, hogy a legélénkebben virágzó fajták közül válasszunk. Választékunkban ezek közé tartozik a liliom, a phlox, az asztra, a szélvirág és a rudbeckia .

Előnyük, hogy könnyen termeszthetők, gyorsan gyökeresednek, virágaik és színeik dúsak. Az évelők még nehezen megközelíthető és problémás helyeken isgyönyörűen virágoznak, például lejtőkön vagy nagyon árnyékos helyeken. Legjobban azonban sziklakertekben, előkertekben vagy virágfalakon érvényesülnek. Az évelők rendezett és bőséges csomójának elősegítése érdekében tartsa be az ajánlott ültetési távolságot. Ez az alacsony fajtáknál 25 cm, a közepes méretűeknél akár 40 cm, a magasaknál pedig körülbelül 60 cm. Díszkertekben ne felejtse el ellenőrizni a kövek rögzítését sem , távolítsa el nemcsak a sérült, hanem a túlburjánzott növényeket, a betolakodó cikóriát és lombot sem.

Zöldségek tavaszi ültetése

Čerstvo zozbieraná úrodaAfagyok elmúltával, március vége és április eleje között általában ideálisak a feltételek a kora tavaszi zöldségek ültetéséhez. Az ültetés üvegházakban történik, és uborka- és karfiolpalántákat, retket, salátát vagy brokkolit vethetünk. Délebbre fekvő régiókban előfordulhat, hogy közvetlenül a kertbe ültetnek csírázó burgonyát vagy borsót.

Apalántanevelés a kertben , különösen a hőigényes tavaszi zöldségek esetében csak akkor ajánlott, ha minimális a tavaszi fagyveszély. Ez vonatkozik a paradicsomra, paprikára, zellerre, tökre, dinnyére és uborkára. A palántáknak a vetés előtt fokozatosan hozzá kell szokniuk a hűvösebb helyhez, ezért fontos a keményítés, de bőséges fényben. Például az üvegezett balkonterületek alkalmasak. Ne feledkezzünk meg a vetésről vagy kiültetésről sem ebben az évszakban.

Amikor az első szirmok kibontakoznak, a növénynek több helyre és fényre van szüksége.

Erősebb gyökérzet kialakulását ezért külön cserepekbe ültetéssel vagy nitrovegyületeket tartalmazó növénystimulátorok segítségévellehet elősegíteni .

Tippünk - Ha a palánta alkalmas az ültetésre, megfelelő kerti anyaggal hozzon létre egy megfelelő védőréteget a növények számára. Ezt nevezzük szórásnak vagy mulcsozásnak.

Ha nem tudja pontosan, mi az a mulcsozás, olvassa el a szószedetünket, ahol minden kertészettel kapcsolatos kifejezést megtalál.

A legjobb, ha fűnyesedéket, szénát és más biológiai hulladékot használunk mulcsozásra. A víz a gyökerek közelében marad, ami nemcsak a külső hatásoktól védi a zöldségeket, hanem értékes anyagok forrása is.

Strihanie ruží

Fák és cserjék gondozása

A tavaszi metszés az adott fafajtól, valamint a terület éghajlati viszonyaitól függ. A tavaszi metszés ideális a rózsák, a ribizli vagy a málna esetében. A fák metszését január vége és április eleje között javasoljuk , amikor még nem folyik a nedv és még nem jelennek meg az első rügyek. Ellenkező esetben megállíthatjuk a növekedésüket. A tavaszi ültetés időpontja aleghőigényesebb fajtáknak, például az őszibaracknak, a kajszibaracknak, a szőlőtőkének és a mandulának megfelelő , és a talaj felmelegedése után, április elején érdemes ültetni. Ültetés előtt vágjuk le a sérült gyökereket, a szőrös részt érintetlenül hagyva . Ez jelentősen befolyásolja a gyökeresedést.

Végső tanácsadás

Stromy v záhrade

Atavasz azoltások, oltásokfontos időszaka is , amellyel a gyümölcsfák közvetett vegetatív szaporítását ösztönözhetjük a megfelelő technika alkalmazásával. Ne feledkezzünk meg a talaj fellazításáról, a gyomok kihúzásáról, a rendszeres trágyázásról vagy a kerítések és utak javításáról.

Ezért a kertben ne csak ügyességét, hanem művészi érzékét is kamatoztassa. A kert minden pozitív érzéséért dús terméssel és békés környezettel fogja meghálálni.

Autor článku

Mgr. Lenka Krčmáriková

Mgr. Lenka Krčmáriková

Zahrádkářství je mým koníčkem již několik let. Často mívám dilema ve výběru vhodného postřiku proti škůdcům v naší zahradě. S eshopem levnepostriky.cz jsem začala spolupracovat v září 2019 jako obsahový manager. S mým týmem hledáme komplexní odpovědi na vaše otázky. Nenašli jste, co jste hledali? Ozvěte se mi na poradna@levnepostriky.cz a možná právě váš problém bude tématem dalšího blogu.

Líbil se Vám článek? Podělte se s ostatními  

Doporučené přípravky

Skladom u dodávateľa
*****
Új
Akkumulátoros permetező Volpi Black Smart
32 980 Ft
 db 
+
-
A Volpi Black Smart kapacitása 5 liter és lítium elem. Ez egy könnyen használható és hosszú élettartamú elektromos szivattyú, amely lehetővé teszi a békés és precíz munkavégzést.
Skladom u dodávateľa
Lombgereblye fiskars szilárd (xl) 135090
10 745 Ft
 db 
+
-
Extra széles gereblye a nagy területek megmunkálásához.
Skladom podľa variantu
*****
Sulka k
1 230 Ft
 db 
+
-
A termék alkalmas fokhagyma- és hagymacsemeték pácolására, ellensúlyozza a telelő kártevőket, csökkenti a fürtösödés előfordulását és alkalmas a talajban történő alaptrágyázás

Ezt elküldhetjük látogatóink adatainak elemzésére, webhelyünk fejlesztésére, személyre szabott tartalom megjelenítésére és nagyszerű webhely-élmény biztosítására. Ha többet szeretne tudni az általunk használt cookies, nyissa meg a beállításokat.