0915 / 420 295 0915 / 420 295 | PO - PÁ 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Lacné postreky - internetový obchod
0
Kosár
Košík
0 Ft

Menu
Hírek » Minden a fokhagymatermesztésről az ültetéstől a szárításig

23.10.2017

Minden a fokhagymatermesztésről az ültetéstől a szárításig

Meddig termeszthető egy helyen a fokhagyma?

A fokhagymát legfeljebb 4 évig szabad egy parcellában termeszteni, mivel a talaj fokozatosan elfárad, a termés gyengébb lesz, és a talajban kártevők és betegségek támadnak.

Hogyan készítsük elő a talajt a fokhagyma ültetéséhez?

A fokhagyma termőföldje nem lehet átnedvesedett, és napos helyen kell lennie. Homokos és nehéz talajon egyaránt sikeresen termeszthető. Ha úgy dönt, hogy olyan földre ültet fokhagymát, amely korábban rét vagy gyep volt, akkor a fokhagyma ültetése előtt 4 hónappal szántani kell. Ha a réten nehezen irtható évelő gyomok vannak, például szúrós csalán vagy csalán, akkor a szántás előtt célszerű a földet egy általános gyomirtó szerrel permetezni. A szúrós csalán és a csalán elpusztítására kiváló készítmény a kertőr. A kúszó csalánt például a Kaput Green nem szelektív gyomirtó szerrel lehet eltávolítani.

Strúčik cesnaku

Milyen műtrágya alkalmas fokhagyma ültetéséhez?

Szerves műtrágyák

A fokhagyma nem szereti a friss trágyával való közvetlen trágyázást, de a talaj tápanyagtartalmával szemben is eléggé igényes. Ültetés előtt lehetőség van a parcellán megmaradt trágya kijuttatására, feltéve, hogy azt jól és egyenletesen elkeverjük a felső talajjal. Ezenkívül komposzttal, karbamiddal vagy zöldtrágyával is lehet trágyázni.

Ipari műtrágyák

Kéntartalmú kombinált műtrágyák használhatók, mivel ezek elnyomják a gombakórokozókat, például a lisztharmatot. A fokhagyma nem szereti a klórt, ezért alacsony klórtartalmú műtrágyát kell választani. A káliumot kálium-szulfát formájában tartalmazó műtrágyák előnyösebbek, mivel a fokhagymának kénre van szüksége az illóolajok előállításához. Jó minőségű termékek közé tartozik például a Forestina kálium-szulfát. Ezért a Cererit ajánlott, míg az NPK, amely kálium-klorid formájában tartalmaz káliumot, kevésbé alkalmas.

Az őszi és a tavaszi fokhagyma közötti különbség

A fokhagyma előnye, hogy több fajta áll rendelkezésünkre, így szinte egész évben ültethetjük. Egyes fajtákat tavasszal ültetünk, de a tavaszi fokhagyma mellett ismerünk úgynevezett téli fokhagymát is. A különbség a tavaszi fokhagymához képest a gumó méretében és a gerezdek számában van, így sokkal jövedelmezőbb, mint a tavaszi fokhagyma. A tavaszi fokhagyma viszont ellenállóbb a kártevőkkel és betegségekkel szemben, így hosszabb ideig tárolhatjuk.

Cesnaky

Őszi fokhagymafajták

A fokhagymafajták esetében a legfontosabb, hogy ismerjük a különbséget a "törpe" és a "nem törpe" fajták között. A törpe fajták olyan fokhagymafajták, amelyeknek a hagymáján egy szár nő, és kisebb a hagymájuk, mint a nem törpe fajtáknak. A virágzó szár letörésével növelhetjük a törpe fajták termését, mivel így több tápanyag marad a hagymában. A nem törpe fajták közé tartozik például a Lukan, Anton, Venetian, Matin és Záhorský II. Ezzel szemben a törpe fajták közé tartoznak a Bjetin, Havel, Raven, Blanin II és Slavin fajták.

A fokhagymafajták nagyon korai, félkései és késői fajtákra oszthatók. A legkorábbi fajta a Bjetin, amelyet július elején szednek, az Antont csak néhány nappal később. A legkésőbbi fajták a Venetian, a Japo II és a Mirka, amelyeket csak július végén vagy augusztus elején szednek.

Ha 400 m tengerszint feletti magasságban ültetünk, akkor a Japo II és a Velencei fajtát ajánljuk. A Bjetin fajta ezeken a területeken megbízhatóan termeszthető a dobostőkéből. A fokhagyma általában nem szereti a magas talajvizet (kb. 30 cm mélyen a felszín alatt). Ezeket a körülményeket a Vekan és a Lukan fajták viselik el a legjobban.

Hogyan ültessünk fokhagymát?

Az ültetéshez minden méretű szegfűszeg felhasználható. Jó körülmények között a kis szegfűszegek is képesek a nagy szegfűszegekhez hasonló méretű hagymákat termelni. Szárazabb területeken jobb, ha nagyobb szegfűszegeket használunk, amelyek gyorsabban indulnak, és lehetővé teszik, hogy a növény tavasszal jobban kihasználja a téli nedvességtartalékokat. Ültetés előtt ossza a hagymákat gerezdekre. Nem árt, ha véletlenül meghámozza a gerezdeket, mert gond nélkül elültetheti őket. Ha azt várja, hogy a gerezdek meghámozásával gyorsabb lesz a fokhagyma növekedése, téved. Valójában nincs értelme szándékosan meghámozni a gerezdeket ültetés előtt, mert ez nem jó ötlet.

Sadenie cesnaku

A fokhagyma védelme a kártevőktől - pácolás

Javasoljuk a Sulka-t, amely nagyon hatékony az elterjedt fokhagymagyapjas atka (Aceria tulipe) ellen, amely a "fokhagymasuttogást" okozza. A Sulka használatakor azt javasoljuk, hogy a palántákat szeptember elején osszuk gerezdekre, és 2-3 órán át áztassuk őket 5%-os Sulka-oldatban (250 ml 5 liter vízben). A palántákat ezután a lehető leggyorsabban (kb. 12 órán belül) szárítsuk ki. A palántákat ezután száraz, szellős helyen tároljuk az ültetésig (november vége-december eleje). A Sulka-oldatot nem lehet többször használni.

A szegfűszegeket az ültetés előtt 1-2 órával langyos vízben is ajánlatos áztatni. Ez segít a szegfűszegeknek gyorsabban aktiválni a védekező mechanizmusaikat. Miután a szegfűszegek megszáradtak, azonnal el kell kezdeni az ültetést.

Miért ne használhatná a Sulcát fonálférgek ellen, még akkor is, ha a csomagoláson más szerepel?

A címkén az áll, hogy 6 - 12 órán át kell pácolni, ha meg akarunk szabadulni a fonálféregtől. A Sulka még ilyen hosszú idő után sem volt jelentős hatással a fonálféregre, de a fokhagymára mérgező volt. Ezért a Sulka-t csak 2-3 órás pácolásra ajánljuk a gyapjasszövő-aknázómoly ellen.

Mikor ültessünk fokhagymát?

A téli fajtákat a lehető legkésőbb, azaz november végén vagy decemberben kell ültetni, az időjárástól és a parcella elhelyezkedésétől függően. A talaj hőmérsékletének az ültetés idején tartósan 9 °C alatt kell lennie. Ez elsősorban a Fusarium nevű gombabetegség megelőzésére szolgál, amely ezen a hőmérsékleten nem aktív a talajban. A tavaszi fajtákat ősztől tavaszig lehet ültetni. A március eleji ültetés a fokhagymakaró elleni védekezés. Az ennél későbbi ültetés már negatív hatással lehet a termésre.

A Japo II, a Velencei, a Matin és a Mirka tavaszi ültetésre alkalmasak. Ha a téli fajtákat tavasszal ültetik, általában késleltetett termésre kell számítani, ráadásul a dobostövis gyakran csak egygyűrűs, rosszabb tárolhatóságú hagymát hoz.

Záhrada plná cesnaku

Legjobb sortávolság

A sortávolságot a későbbi termesztés módjának megfelelően úgy választjuk meg, hogy a parcella gyommentesen tartható legyen, és a sorok közötti tér szükség esetén könnyen öntözhető legyen. Általában 25-50 (de akár 60) cm-es sortávolságot választunk. A fajtától és a választott sortávolságtól függően a sorok között 8-15 cm-es növénytávolság elegendő. A szegfűszeget elég mélyre kell ültetni. Ideális esetben az ültetett szegfűszeg fölött 6-10 cm-es talajréteg marad. Minél mélyebbre ültetjük a fokhagymát, annál kevésbé terheli a növényt a későbbi vegetációs időszakban a hőmérséklet és a páratartalom ingadozása. Az ültetés mélységének kiválasztásakor azonban figyelembe kell venni a növények földből való leszedésének módját.

A fokhagyma téli védelme

Fúzavka cesnaková je mucha, ktorá na jar nalietava na pozemok s cesnakom, kde kladie vajíčka nielen ku vzídenému cesnaku, ale aj k rastlinám doteraz nevyrašeným. Larvy fúzavky cesnakovej následne rastliny poškodzujú. Veľmi spoľahlivou ochranou cesnaku proti fúzavke cesnakovej je prikrytie pozemku bielou netkanou textíliou ešte pred náletom tejto muchy, najlepšie už v priebehu zimy. Z chemických prípravkov možno proti fúzavke cesnakovej použiť Karate Zeon 5 CS (0,6 l / ha, 0,1%). Tento prípravok sa prvýkrát aplikuje hneď, ako teplota vzduchu dosiahne počas troch dní 10°C (väčšinou v marci), druhýkrát za 14 dní po prvom ošetrení. Priestor medzi riadkami sa udržuje v nezaburinenom stave pomocou plečky, odburiňovanie riadkov sa potom robí ručne. Z herbicídov sa dá do cesnaku použiť napr. Stomp 330 EC. Pozor - Herbicídy znižujú výnosy cesnaku.

Mit tegyünk, ha a fokhagyma levelei sárgulnak?

Čerstvo vykopaný cesnak

A legidősebb fokhagymalevelek csúcsának sárgulása a nitrogénfelvétel elégtelenségére utal. Ha a talaj nitrogénben szegény, a növényt három adagban, 100 kg/ha (10 g/m2) kalciumlúggal (15,5% N) lehet trágyázni. A csúcsok sárgulása azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a talajban nincs nitrogén; gyakran előfordul, hogy a növény egyszerűen nem tudja felvenni a nitrogént. Ezt például a nagy hőmérséklet-ingadozás, a vízhiány vagy -többlet, a túl alacsony vagy túl magas hőmérséklet okozza. Ilyenkor a levél trágyázása segít. Erre a célra alkalmas a feloldott szemcsés karbamid 5%-os oldata vagy akár a sima Cristalon. A levél trágyázását mindig este kell elvégezni, mivel a kijuttatott nitrogén a fény hatására este a levegőbe távozik.

Ha a talaj nitrogénben szegény, a meleg és párás időben nitrogénes meszet alkalmazzon. Száraz időszakban öntözze meg jól a talajt, majd fedje le műanyag fóliával - ez fokozza a hatást, de ne hagyja ott ültetésig, mert megakadályozza a fokhagyma gyökeresedését.

A fokhagyma vízigénye a gyökérzöldségekéhez, például a sárgarépához vagy a petrezselyemhez hasonlítható. A fokhagyma vízigénye május közepe és június eleje között megnövekszik. Ha a talaj vízhiányos, öntözés ajánlott.

Mikor kell betakarítani a fokhagymát?

A betakarítás a fajtától és az év aktuális körülményeitől függ. A korai betakarítás száradási problémákat okozhat, míg a késői betakarítás a hagymák kinyílását és a betakarított fokhagyma eladhatatlanságát eredményezi. Kivételt képez a Slavin, a Venetian és a Japo II, amelyek jól tűrik a kissé késői betakarítást. A Slavint akkor takarítsuk be, amikor még 5 húsos levele van - ezek lehetnek sárgák, de húsosak, nem szárazak. A húsos levelek száma közvetlenül összefügg a húsos hagymaszárak számával. A nem Slavint akkor takarítsuk be, amikor a fokhagyma körülbelül a növény felénél tart.

Strúčiky vysušeného cesnaku

Hogyan kell szárítani a fokhagymát?

A fokhagyma szárításának ideális módja, ha a gerezdekkel együtt, az egész növényt felakasztva szárítjuk árnyékos, jól szellőző helyen, pl. fészerben vagy padláson. A fokhagyma a gerezdek nélkül is szárítható vékony rétegben, ládákban, fa- vagy földpadlón. Különböző típusú rácsok is alkalmasak. Mindenekelőtt fontos a jó levegőáramlás. A fokhagymát nem szabad tető alatt szárítani, ahol a forró nyári napokon megfőhet. A fokhagyma tárolásának helye legyen szellős - lehetőleg huzatos helyen. A túl magas hőmérséklet vagy a közvetlen napsugárzás nem árt neki, de az enyhe fagy sem árt a fokhagymának.

A fokhagyma termesztéséhez a legjobb és bevált termékeket a cikk alatt találja. Reméljük, hogy segítettünk Önnek eligazodni a fokhagyma ültetésében, védelmében és betakarításában. Ha további kérdései vannak, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal, vagy látogasson el Trencsénben található üzletünkbe.

Autor článku

Mgr. Lenka Krčmáriková

Mgr. Lenka Krčmáriková

Zahrádkářství je mým koníčkem již několik let. Často mívám dilema ve výběru vhodného postřiku proti škůdcům v naší zahradě. S eshopem levnepostriky.cz jsem začala spolupracovat v září 2019 jako obsahový manager. S mým týmem hledáme komplexní odpovědi na vaše otázky. Nenašli jste, co jste hledali? Ozvěte se mi na poradna@levnepostriky.cz a možná právě váš problém bude tématem dalšího blogu.

Líbil se Vám článek? Podělte se s ostatními  

Doporučené přípravky

Skladom podľa variantu
*****
Cererite guanóval a hagymához és a fokhagymához
2 645 Ft
 db 
+
-
A Cererite with guano egy kloridmentes, nyomelemeket tartalmazó granulált műtrágya, amelyet a hagyma és a fokhagyma táplálására terveztek.
Skladom podľa variantu
*****
Új
Clonoplus
1 705 Ft
 db 
+
-
A termék javítja a növények gyökérzetének minőségét, ami jobb vitalitást és a növények természetes védekezőképességét eredményezi.
Skladem > 20 ks
*****
Nitrogénes mész
5 455 Ft
 db 
+
-
Fertőtleníti a talajt, elpusztítja a betegségcsírákat, a kártevőket és a gyommagvakat. Tavaszi és őszi trágyázásra használják, legkésőbb 14 nappal az ültetés előtt.
Skladom podľa variantu
*****
Új
Stomp aqua
1 085 Ft
 db 
+
-
Permetezhető szelektív, szisztémásan ható lombtrágyagyomirtó szer kapszulaszuszpenzió formájában, folyadékban, kétszikű és gyomnövények elleni védekezésre.
Skladom podľa variantu
*****
Sulka k
1 230 Ft
 db 
+
-
A termék alkalmas fokhagyma- és hagymacsemeték pácolására, ellensúlyozza a telelő kártevőket, csökkenti a fürtösödés előfordulását és alkalmas a talajban történő alaptrágyázás
Skladom podľa variantu
*****
Sulka-k
1 670 Ft
 db 
+
-
Folyékony koncentrátum vízzel történő hígításra gombabetegségek és állati kártevők ellen.
Skladem > 5 ks
Új
Egészséges kerti előkészítés a fokhagyma kezelésére
2 035 Ft
 db 
+
-
A biostimulátor száraz por formájában van, amelyet a fokhagyma és más típusú hagymák ültetés előtti előkészítéséhez használnak.

Ezt elküldhetjük látogatóink adatainak elemzésére, webhelyünk fejlesztésére, személyre szabott tartalom megjelenítésére és nagyszerű webhely-élmény biztosítására. Ha többet szeretne tudni az általunk használt cookies, nyissa meg a beállításokat.