+421 915 420 295 +421 915 420 295 | H - P 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Olcsó spray-k - webáruház
0
Kosár
Košík
0 Ft

Menu
Hírek » A darazsak ijesztőek. Így kell bánni velük

27.06.2024

A darazsak ijesztőek. Így kell bánni velük

Bár tolakodó rovarok, amelyek tiszteletet vagy akár félelmet keltenek a csípéstől, a darazsakat és a lódarazsakat nem szabad mindenáron megölni. Ezek a rovarok jelentős szerepet játszanak a növények beporzásában, és más kártevők, különösen a hernyók és legyek természetes ellenségei. Ha azonban veszélyt jelentenek otthonára, meg kell szabadulni tőlük.

agresivne srsne

Agresszívebbek és többszörösen is megcsíphetnek

A darazsak és a darazsak is csak egy szezonon át élnek, ellentétben a hasonló méhekkel. Csak királynőik élik túl a telet, és új fészekben új kolóniákat alapítanak. A darazsak kisebbek, derékban keskenyebbek, testük sárga és fekete csíkokkal csíkozott. A darazsak akár kétszer akkorák is lehetnek, mint a darazsak, testük robusztusabb, és sárga helyett narancssárga színűek. Fontos, hogy körültekintően gondolkodjunk, amikor kapcsolatba lépünk velük, mivel mindkét faj agresszív lehet, ha fenyegetve érzik magukat.

Darázsfészek vagy darázsfészek?

A darázsfészkek általában kisebbek és szabályos, kerek vagy ovális alakúak. A darazsak saját nyálukkal kevert, megrágott fából építik.

A darázsfészkek nagyobbak és szabálytalanabb alakúak. Szilárdabbak, vastagabb falúak és világosszürke vagy barna színűek. A darazsak általában nagyra építik lakhelyüket, akár 80 cm hosszúak is lehetnek.

hniezdo srsnov

Adarazsak és a lódarazsakfészkeit a helyükről is fel lehet ismerni. A darazsak gyakran építenek fészket védettebb helyeken, például tetőpárkányokon, garázsokban, padlásokon, tetők alatt vagy faüregek belsejében. A darazsak a magasabb és nyitottabb helyeket kedvelik, gyakran a fák lombkoronájában vagy az épületek padlásán.

Hogyan lehet megszabadulni a darazsaktól

Haüres darázsfészket talált, bátran távolítsa el. Lakói nem fognak visszatérni hozzá. Ez a darázsfészkekre is vonatkozik. Ha azonban a fészek zümmög és a rovarok fenyegetik Önt, a fészket el kell távolítani. A kisebb fészkekkel maga is elbánhat, de a nagyobb fészkek esetében szakembereket kell hívnia.

A kisebb fészkeket ajánlott bezsákolni és éjszaka elégetni. Ezek a szúrós rovarok este vagy kora reggel alszanak, így nincs idejük gyorsan védekezni. Ha nem akar éjszakáig várni, válasszon egy hűvösebb napot a darázsfészek eltüntetésére, hogy biztosan "hazaérjenek". A darazsak hideg időben nem repülnek. Afészekre darázs- és darázsirtó spray-tfújhat .

srsen moze zautocit

A darazsak kiirtása

Ha úgy dönt, hogy saját maga szabadul meg a darazsaktól, előzetesen alaposan készüljön fel.

  • Fedje be a bőrét, húzza a zokniját a nadrágjára, hogy a darázs bejuthasson alatta. Használjon kesztyűt is, mivel a keze lesz a legközelebb a fészekhez. A ruhadarab ujját dugd be a kesztyűbe, hogy a rovarok ne tudjanak bejutni alatta. Ne felejtse el a fejét, az arcát és a nyakát is eltakarni.

  • Gondolja át előre amenekülési tervét. Ne hagyja, hogy egy agresszív rovarraj csapdába ejtse egy épület sarkában vagy egy erkélyen, ahonnan nem tud elmenekülni.

  • Válasszon megfelelő és hatékony , kifejezetten lódarazsakra kifejlesztettrepülő rovarriasztót, hogy a lehető leggyorsabban megbénítsa őket.

  • Győződjön meg róla, hogy tudja ,hogyan kell használni a terméket. Ideális, ha előzetesen kipróbálja. Így nem keveredsz össze a fészek előtt, és nem fordítod egymás ellen annak lakóit.

  • Lassan közelítse meg a fészket, a spray készenlétben. Irányítsa közvetlenül a fészek bejáratára a termék gyártója által megadott távolságban, és alkalmazza a csomagoláson található utasításoknak megfelelően. Általában ajánlott néhány másodpercig permetezni, hogy a vegyszer mélyen a fészekbe jusson. Próbálja meg nem visszatartani a lélegzetét, amikor ezt teszi.

  • Gyorsan távolodjon el a fészektől, hogy minimalizálja a darazsak támadásának kockázatát.

  • Várjon néhány órát (lehetőleg egész éjszaka), és ellenőrizze a fészket biztonságos távolságból. Ha nem lát mozgást, óvatosan távolítsa el a fészket egy bottal vagy lapáttal, és megfelelően ártalmatlanítsa.

  • Ne feledje, hogy a biztonság a legfontosabb. Ha bármilyen kétsége vagy aggodalma van, jobb, ha szakembereket hív. A darázscsípés allergiás reakciót is okozhat, ezért ne becsülje alá ezeket a rovarokat.

Védekezés a darazsak ellen

A darazsakés lódarazsakellen használhatja aEffect darázs- és lódarázsriasztót. Hatalmas előnye, hogy nem kell közel lennie - az aeroszol akár 6 méteres távolságot is elér.sprej proti srsnom

Adarazsak és lódarazsak elleni Bros sprayrövidebb távolságra van , de azonnali hatást fejt ki. A darazsaknak és darazsaknak esélyük sincs felszállni a termékkel való érintkezés után. A termék megvásárlásakor figyelembe kell venni, hogy a 300 ml nagyon gyorsan elfogy. A darázsfészek pedig általában nagyobb.

Olvassa el azt is, hogyan lehet megszabadulni a darazsaktól a kertben. Ez a régi jóslat a darazsakra is vonatkozik.

Darázscsapdák

Darazsak röpködnek körülötted, de nem tudod, hol fészkelnek? Készítsen csapdát számukra, hogy az egyedeket elkapják, és ne veszélyeztessék Önt feleslegesen. Ugyanazt acsalithasználhatja , mint a darazsak esetében - bármilyen édes folyadékot, amelyet egy szűk nyílású edénybe önthet. Használhatsz sörösdobozt is, de jobb egy átlátszó műanyag palack, így láthatod, hogyan működik a csapda. Öntsön bele gyümölcslevet, cukros vizet, túlérett gyümölcsöt vízzel, némi cukros sört - bármilyen édes folyadékot. Vedd le a tetejét, oszd ketté a palackot, és a felső részt csúsztasd le a nyíláson keresztül az alsó részbe. Tűzd össze az oldalakat például egy tűzőgéppel, csinálj lyukakat, amelyeken zsinór vagy kötél mehet át, és akaszd fel oda, ahol a darazsak vannak. A darazsak és a lódarazsak könnyen bejutnak a palackba, de a szárnyaikat megnedvesítik, és nem találják meg olyan könnyen a kijáratot, így a legtöbbjük elpusztul a palackban. A csapdát a virágoktól vagy fáktól távol helyezze el, hogy véletlenül se csalogassa bele a méheket.

Még egy döglött lódarázs is gondot okozhat.

A darazsak és darazsak csípéskor, valamint szétszóródáskor olyan anyagot választanak ki, amely a fészek többi tagját figyelmezteti a veszélyre és a támadás szükségességére. Ha tehát megölsz egy darazsat, és a közelében vagy, akkor a többiek számára te leszel az agresszor, és támadni kezdenek. Ne feledje, hogy a méhekkel ellentétben a darazsak és a lódarazsak egymás után többször is képesek használni a csípésüket. A darázs fullánkja is nagy, így a csípése fájdalmasabb lehet, mint egy darázsé vagy méhé.

Fotó forrása: Pixabay

A cikk szerzője

Veronika Habovčíková

Veronika Habovčíková

Vyrastala som v rodine, ktorá leto strávila sušením sena, žatvou a pestovaním zeleniny. Posledných 10 rokov, odkedy mám vlastnú záhradu, sa vo mne prebúdza túžba pestovať, sadiť, množiť, spracovávať úrodu, vyrábať si vlastné koreniny či čaje, a to úplne po svojom. Sama si nachádzam cestičky v pestovaní, inšpirujem sa inými záhradkármi - vďaka sociálnym sieťam a internetu je to dnes ľahké. Skúšam, skúšam a ešte raz skúšam. Nové metódy, nové výrobky, nové spôsoby. To všetko s láskou a nasadením, ktoré som zdedila po rodičoch. Na tomto blogu vám rada sprostredkujem všetko zaujímavé, čo zistím alebo sama vyskúšam. Pekné čítanie, priatelia.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is  

Ajánlott készítmények