+421 915 420 295 +421 915 420 295 | H - P 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Olcsó spray-k - webáruház
0
Kosár
Košík
0 Ft

Menu
Hírek » Hogyan ápoljuk a medence vizét és válasszuk ki a legjobb kémiai összetételt?

09.07.2020

Hogyan ápoljuk a medence vizét és válasszuk ki a legjobb kémiai összetételt?

Sokan közülünk nem szeretünk vegyszereket használni a kertben vagy a medencénkben. A medence vegyszerek azonban "szükséges rossz", amelyre szükség van, ha a nyarat a medencében tervezzük tölteni. A klóros fertőtlenítés az egyik leggyakoribb medencevíz fertőtlenítőszer.

Bazénový plavák na hladine

Figyelem
A vízben lévő klór mennyiségének 0,5 mg/liter víz körül kell lennie. Ha nem szeretne azon aggódni, hogy mikor és mennyit adagoljon klórt a vízbe, akkor javasoljuk egy medenceúszóbeszerzését . Ez fokozatosan, magától engedi ki a klórt, és kevesebbet kell aggódnia.

Hogyan tisztítsuk meg a medence vizét?

Úszómedencék fertőtlenítése

Avízfertőtlenítő szerek megakadályozzák az algák növekedését és a baktériumok elszaporodását. Agyermekek és egyes felnőttek érzékenyebbek a klórra, ezért agyermekmedencék vizének tisztításáraspeciális termékekethasználjon . Rendszeresen ellenőrizze a víz hőmérsékletét a felszínen lebegő medencehőmérővel.

Gyakran találkozunk aragadós medencefalak problémájával. Engedje le a vízszintet néhány cm-rel. Vigyen felmedenceperem-tisztítószert úgy, hogy az ne folyjon a vízbe. Miután felhordta, nedves ruhával törölje át a területet.

A keringető rendszer tisztítására szolgáló speciális termékekalkalmasak a pezsgőfürdőkhöz .

Chlórová tableta do bazénu

Klóros fertőtlenítés

Aklórt tabletta, koncentrátum vagy granulátum formájábanárusítják. A klórkészítményeket sokkoló stabilizálatlan és stabilizált készítményekre osztják . Aklór sokkolót súlyos vízszennyezés esetén használják - pl. viharok után, algásodás esetén. Ez a készítmény stabilizálatlan - gyors hatás után elhasználódik, így nem áll fenn a túlklórozás veszélye. 2-3 hetente egyszer ajánlott használni.

Astabilizált klórt hosszú távú használatra szánják. Nem párolog el a vízből, ezért gondosan kell adagolni. A medence első feltöltése után azonnal alkalmas.

Afolyamatos vízfertőtlenítéshez medence klórtablettákatajánlunk . Pezsgőfürdők és kisebb medencék esetében használjon lassan vagy gyorsan oldódó mini klórtablettákat.

Folyamatosfertőtlenítéshez használjon lassan oldódó klórtablettákat. Helyezze őket egy szkimmerbe, félautomata adagolóba a keringtető vezetékbe vagy a medence úszójába. Ellenőrizze folyamatosan a pH- és klórszintet.

Hamultifunkcionális megoldást keres a medencevíz kényelmes karbantartásához, válassza aChemoform maxi klórtablettákat vagy a mini változatot.

Csúszós medencefalak

Ezeketa medencében lévő algák okozzák. Adjon hozzá klórt és algásodásgátlót.

Durva medencefalak

Ha a medence falain mészlerakódások vannak, engedje le a vizet, használjon mélytisztítót, és tartsa a pH-szintet 7 és 7,4 között.

A legfontosabb tanácsok
ne fertőtlenítse a medencevizet, amíg a pH-értéket meg nem határozta és nem állította egyensúlyba.

Barna vagy sárga medencevíz

Znečistený bazén riasami a kalmi

Ez a rossz pH-érték következménye, ami miatt a medence vize algákkalfertőzött vagy túl sok vasat tartalmaz. Használjon klórt, amelyet egy fehérítőszer követ.

Felhős és tejszerű medencevíz

Állítsa be a pH-értéket, és adjon a vízhez klórt és flokkulálószert. A szűrőt mindig tartsa bekapcsolva.

Zöld medencevíz

Fertőtlenítse a medence vizét klórral, majd használjon világosítószert. Ha a víz színe nem változik, használjon más klóros fertőtlenítőszert - például Chlorine Super Shock-ot. Ez lágy medencevízhez alkalmas. Megemeli a víz pH-értékét.

Pattogás

A homokszűréssel ellátott medence tisztításánaklegmegfelelőbb módja a flokkuláció. Használhat flokkulációs patront. Minden tisztítás előtt először állítsa be a pH-értéket, majd minden második vagy harmadik homokszűrő átöblítés után helyezze a patront egy szkimmerbe. 3 nap múlva öblítse át újra a szűrést.

Amedencék vízkarbantartásához is használhat folyékony termékeket az iszap és a törmeléklebegtetésére. Felszívja a laza részecskéket, és lehetővé teszi, hogy a szűrőfólia felfogja őket. Szennyvíztisztító telepeken is alkalmazható.

Meranie hladiny pH, chlóru a iných hodnôt v bazénovej vode pomocou elektronického testera

Medence pH mérés

A medencevíz minőségének mérésére különböző pH-tesztek szolgálnak. 5 az 1-ben termékeket is kínálunk, amelyek a pH-szint mellett a klórt, a lúgosságot, a brómot és a vízkeménységet is mérik. A csíktesztek mellett cseppteszteket vagy a legpontosabb elektronikus tesztelőket is találhat.

Javasoljuk, hogy vásároljon egy medencevíz-tesztelőt, és hetente körülbelül egyszer rendszeresen mérje meg a medence pH-értékét és a klór mennyiségét. A medencevíz pH-értékének, szabad klórjának és lúgosságának méréséhez merítsen egyjó minőségű tesztcsíkot 5 másodpercre egy víztestbe, majd hagyja vízszintesen a levegőn 10 másodpercig. A csomagoláson található színes skála segítségével olvassa le a leolvasott értékeket.

A medence pH-értékének beállítása

Azúszómedencék pH-szintje pH plusz (növeli a pH-értéket) és pH mínusz (csökkenti a pH-értéket)segítségével szabályozható .

Ideális medencevíz értékek
klór - 0,5-1,0 mg/liter
pH - 7 - 7,6
lúgosság - 80 - 120 ppm

Hogyan lehet növelni a medence pH-értékét?

A túl alacsony pH-érték szagot és bőrirritációt eredményez. A vízben klóramin - kötött klór - képződik. Az alacsony pH-érték a fém- és kalciumanyagok korrózióját okozza. A medence lúgosságát Alkalita vagy Granulat pH plus segítségével lehet elérni.

Testovanie hladiny pH, chlóru a tvrdosti vody pomocou bazénového testera

Hogyan csökkenthető a medence pH-ja?

Mivel a bőr természetes pH-ja 5,5, a magas pH-szint kiszárítja. Minél magasabb a pH, annál keményebb a medencevíz. A magas pH részt vesz a vízkő képződésében. A medence lúgosságának csökkentésére használja aChemoform pH mínusz-t. A medencevíz pH-ját lúgosról az ideális 7 - 7,4-es pH-ra csökkenti. A medencevíz keménységének csökkentéséhez több kell ebből a termékből, a lágy vízből kevesebb. Kézi adagoláskor először a vizet öntse a tartályba, majd a terméket. 5 - 15%-os koncentrátumban lévő sav.

A medence téliesítése

Atéliesítő oldat ellensúlyozza az algaképződést és a kemény kalciumlerakódások lerakódását. Nem akadályozza meg a víz befagyását. Ne felejtse el tél előtt:

  • Engedje le a vízszintet a bemeneti fúvókák szintjére

  • A pH-szint beállítása

  • Kapcsolja ki a szűrést

  • Télen a jég tágul, ezért a medence károsodásának megelőzése érdekében helyezzen a felszínre pl. polisztirol alkatrészeket, PET-palackokat stb.

A cikk szerzője

Mgr. Lenka Krčmáriková

Mgr. Lenka Krčmáriková

Záhradkárstvo je mojím koníčkom už niekoľko rokov. Často mávam dilemu vo výbere vhodného postreku proti škodcom v našej záhrade. S eshopom lacnepostreky.sk som začala spolupracovať v septembri 2019 ako obsahový manager. S mojím tímom hľadáme komplexné odpovede na vaše otázky. Nenašli ste, čo ste hľadali? Ozvite sa mi na poradna@lacnepostreky.sk a možno práve váš problém bude témou ďalšieho blogu.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is  

Ajánlott készítmények