+421 915 420 295 +421 915 420 295 | H - P 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Olcsó spray-k - webáruház
0
Kosár
Košík
0 Ft

Menu
Hírek » Próbálj meg jostot termeszteni! Egy ízletes gyümölcs, amit kevesen ismernek

27.04.2023

Próbálj meg jostot termeszteni! Egy ízletes gyümölcs, amit kevesen ismernek

Szereti az egres és a ribizli gyümölcsét, és legszívesebben mindkettőt termesztené? Mit szólna, ha kipróbálná a jostot? Egy olyan gyümölcsöt, amely egyesíti a két faj legjobb tulajdonságait. Az egres és a fekete ribizli hibridje nagyon népszerű a szlovák kertekben. Előnye, hogy nincs tövise, és gazdag termést hoz, nagy, sötétvörös vagy fekete színű, enyhén savanykás ízű gyümölcsöket.

josta pestovanie

Mi az a josta?

Ajosta egy gyümölcs - szó szerint vitaminbomba! Nagy és sűrű bokrokban nő, gazdag gyökérzettel. Nincsenek tövisei, és az egres nagyságú fekete ribizli terméséthozza . A josta gyümölcsének íze egyedülálló, íze pontosan olyan, mint az egres és a ribizli együttes íze. Egy jól gyökerező és egészséges bokor gazdag termést hoz - több kilogrammot, egy különösen sikeres szezonban akár 10 kilogrammot is!

A josta magas C-vitamin-tartalmú gyümölcs, amely antioxidánsokat és flavonoidokat tartalmaz. Ezek az anyagok hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez, a szervezet méregtelenítéséhez, a vérkeringés és a szív egészségének javításához, és pozitív hatással vannak az agyműködésre.

A josta termesztése

A jostatalajkímélő - ideális esetben agyagos vagy agyagos homokos vályog -, és csak időnként kell trágyázni jó minőségű, érett komposzttal. Az ültetés ideális időpontja az ősz vagy kora tavasz. A josta előnye, hogy ellenáll a kártevőknek és a betegségeknek, és nagyon könnyen termeszthető - nyugodtan ültessük (jó méretű) konténerbe. A josta egyetlen kártevője a levéltetű - de ezzel a biológiai permetezés sem tud megbirkózni. A josta napos helyet igényel, hogy teljesen boldog legyen. A rendszeres öntözés elengedhetetlen.

A jostát márciustól májusig vagy októbertől novemberig lehet termeszteni. A josták érésükig zöldek, majd sötétlilás-feketére színeződnek.

josta sadenie

A josták ültetése

A josta palántákat kb. 30x30x30 cm-esgödrökbe ültessük . A gyökereket előzetesen kb. egyharmadával le kell vágni, hogy elősegítsük a gyökérzet fejlődését a talajban. A föld feletti részeket a 3-5 legerősebb hajtásig, 2-3 szemig kell levágni. A többi letális növekedést el kell távolítani.

Ültetés után fontos, hogy a növényeket alaposan öntözzük és mulcsozzuk. A Jostát ideális esetben párban kell ültetni a virágok jobb beporzása érdekében. Ügyelni kell azonban arra, hogy a növények legalább 1,5 méter távolságra legyenek egymástól.

Ajosta igazán erőteljes méretűre nőhet - akár 3 méter szélesre és 2-2,5 méter magasra is -, ezért gondoskodjon arról, hogy valóban nagy hely álljon rendelkezésre az ültetéshez.

A josták metszése és metszése

Ajosta rendszeres metszést igényel - csakúgy, mint a többi kis bogyósgyümölcsű növény. A korai években fontos azápolómetszés, hogy erős és egészséges bokrot kapjon. Idősebb korban a fenntartó és fiatalító metszés ajánlott.

Haszaporítani szeretné a josta-t, elegendő a kifejlődött letorhizákról származó dugványokat - amelyeket ősszel vagy tavasszal ültethet el. A dugvány kb. 15 cmhosszú legyen , 45 fokos szögben ültetve, egyik szemével a talaj felszíne fölé.

starostlivosť o jostu

A josták érése és betakarítása

Atermés július elejénérik be , attól függően, hogy milyen éghajlati viszonyok között termesztik. A legjobb gyümölcsök a négyéves hajtásokon teremnek. A josták bőséges termése közvetlen fogyasztásra, de savanyításra, lekvárok vagy szörpök készítésére is alkalmas.

Van már jostája a kertjében, vagy még csak tervezi az ültetését? Boltunkbanmindent megtalál a kertjéhez .

A cikk szerzője

Mgr. Lenka Krčmáriková

Mgr. Lenka Krčmáriková

Záhradkárstvo je mojím koníčkom už niekoľko rokov. Často mávam dilemu vo výbere vhodného postreku proti škodcom v našej záhrade. S eshopom lacnepostreky.sk som začala spolupracovať v septembri 2019 ako obsahový manager. S mojím tímom hľadáme komplexné odpovede na vaše otázky. Nenašli ste, čo ste hľadali? Ozvite sa mi na poradna@lacnepostreky.sk a možno práve váš problém bude témou ďalšieho blogu.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is  

Ajánlott készítmények