+421 915 420 295 +421 915 420 295 | H - P 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Olcsó spray-k - webáruház
0
Kosár
Košík
0 Ft

Menu

Eper

Csigák és csigák
A csigák nedves körülmények között érzik jól magukat, ezért gyakrabban találkozunk velük a csapadékos években. A nedves és állandóan árnyékos helyeken bújnak meg, amelyek telelőhelyként is szolgálnak. Ezekből a búvóhelyekről tavasszal táplálék után kutatva vándorolnak. Előszeretettel fogyasztják a káposzta- és salátaleveleket, a sárgarépa gyökereit, a burgonyagumókat, az eper termését, és gyakran a lehullott gyümölcsökbe is beássák magukat. A kertekben a leggyakoribb csigák a nagy csiga (a képen a levélen) és a mezei csiga.
Epervirág
A szamóca leggyakoribb kártevője a szamócavirág-rovar (Anthonomus rubi), amelyet az idősebb kertészek szamócavirág-rovar néven ismernek. A szamócavirág-rovar még a virágzás előtt berepül a szamócatövekbe, és megeszi a leveleket. E táplálkozási mámor után a bogarak párosodnak, és a nőstények elkezdik egyenként lerakni tojásaikat a virágbimbókba. Miután a tojások lerakódtak, megmarják a virágszárat, amely elfonnyad, majd később lehullik. Eközben a tojásból kikel a lárva, amely a virágok haldokló maradványaival táplálkozik. Körülbelül 4-6 héttel később a bogarak kikelnek, és különböző rejtekhelyekre kúsznak, ahol telelnek. Az epervirágbogár erősebb előfordulása az erdők és parkok közelében telepített eperültetvényeken figyelhető meg, ahol a bogarak nagyobb eséllyel telelnek át. Ezért a vegyszeres védekezést is csak az erősebben veszélyeztetett állományokban végzik. A Decis EW 50 a szamóca virágzása előtt végzett permetezésekhez használható.
Botrytis (szürkerothadás) a szamócán
A botrytis cinerea a szamóca legsúlyosabb betegsége, mivel a szüret idején roncsolja a gyümölcsöt. A fertőzött gyümölcsöt a gomba vastag, szürke, porszerű bevonata borítja. Esős években, intenzíven öntözött, sűrű és árnyékos állományokban súlyosabb a betegség. A fajtaérzékenység is fontos szerepet játszik a botritisz megjelenésében. A legérzékenyebbek közé tartozik a jól ismert és népszerű Senga Sengana.
Eper lisztharmat
A gomba hialin micéliumot termel, amely fokozatosan barnás színt vesz fel. A micélium a fertőzött szervek felületén növekszik. A kórokozó micéliummal telel át a gazdanövény levelein. Tavasszal megtermékenyül és a fiatal levelek fertőzése következik be.
Fehér és lila foltosodás az eper leveleken
A szamóca gombás levélfoltossága általában csak a nyári hónapokban fordul elő, különösen esős években és intenzíven öntözött állományokban. A lila levélfoltosságot a Diplocarpon earliana nevű gomba okozza. A betegség 2-5 mm-es, elmosódott szélű, nagy lila foltok formájában jelentkezik. A foltok gyakran összeolvadnak, és ilyenkor az érintett levelek elszáradnak. A fehér foltosság (Mycosphaerella fragariae) szintén 3-4 mm-es, nagy, vöröseslila, élesen elhatárolt foltok kialakulásával jellemezhető. A foltok közepe azonban később elhal és kifakul (innen a szlovák elnevezés). Nagyobb számú foltok esetén az érintett levelek elhalnak. Mindkét gomba a fertőzött leveleken telel át, amelyek a következő tenyészidőszakban a fertőzés forrásai. A nagyobb kártétel sűrű és zavart állományokban és az érzékeny fajtákon fordul elő.
Eper fürt rothadás
A kaktuszfoltosságot (Phytophthora cactorum) először 1870-ben azonosították a kaktuszokon. Rendkívül sok gazdanövényt képes megfertőzni, és nedves környezetben fejlődik. Más gazdaságilag fontos kultúrákra is átterjedhet, mint például az alma, a körte, a rododendron, az azálea, a szamóca és a szamóca.