0915 / 420 295 0915 / 420 295 | PO - PÁ 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Lacné postreky - internetový obchod
0
Kosár
Košík
0 Ft

Menu

Sárgabarack

Chark a sárgabarackról
Šarku poznajú záhradkári predovšetkým ako nebezpečnú vírusovú chorobu slivkovín. Jej hostiteľmi sú však aj marhule, broskyne, mandle, trnka, višňa plstnatá, mahalebka a myrobalan. Na listoch marhúľ sa šarka prejavuje vo forme žltozelených alebo bledozelených kresieb, prúžkov, prstencov alebo škvŕn, ktoré sú najvýraznejšie v prvej polovici vegetačného obdobia. Na povrchu plodov marhúľ možno príznaky šarky pozorovať krátko pred ich dozretím. Prejavujú sa pomerne veľkými belavými kresbami a krúžkami. Niekedy sa v miestach týchto škvŕn plody aj mierne deformujú. Dužina silno postihnutých plodov býva vláknitá, málo šťavnatá a máva mdlú chuť. Veľmi typicky sa šarka prejavuje na kôstkach marhúľ v podobe belavých krúžkov, kresieb a škvŕn, ktoré na nich zostávajú aj po vysušení. Na listoch broskýň sa príznaky šarky objavujú zriedkavejšie a prejavujú sa zožltnutím žilnatiny a deformáciou listovej čepele. Príznaky na plodoch brosk
Őszibarack lisztharmat
Az őszibarack lisztharmatát a Sphaerotheca pannosa var. persicae nevű gomba okozza. A betegség tünetei a fiatal leveleken, a hajtásvégeken és különösen a gyümölcsökön figyelhetők meg vastag, fehéres aljgomba formájában, amely később barnává válik. A súlyosan fertőzött levelek lehullanak, a gyümölcs héja parafás lesz és a gyümölcs deformálódik. A lisztharmat száraz és meleg időben terjed. A különböző őszibarackfajták, valamint a nektarin fajták különbözőképpen fogékonyak a betegségre.
A sárgabarack virágainak és hajtásainak egyszikű elhalása
A kajszibarack monilia rothadását a Monilia laxa gomba okozza, amely a csonthéjas rothadás kórokozója is. A fertőzés akkor következik be, ha a virágzás ideje alatt tartósan csapadékos és hűvös időjárás uralkodik. A betegség leginkább a cseresznyén és a kajszibarackon fordul elő, de az utóbbi években őszibarackon és szilván is megfigyelték. A felsorolt gyümölcsfajokon belül a fajták fogékonysága jelentősen eltér, így gyakran előfordul, hogy az egymás mellé ültetett különböző fajták eltérő mértékben fertőzöttek. A gomba a gyümölcs úgynevezett monilia múmiáiban telel át, amelyek tavasszal nagy mennyiségű spórát bocsátanak ki.
A sárgabaracklevél barnulása
A sárgabarack levélbarnulása, amelyet az Apiognomia erythrostoma gomba okoz, fontos betegség, amely a leveleket, a levélkéket és a termést támadja meg. A védekezést megelőzően körülbelül egy héttel a virágzás után kell elvégezni, és 7-14 nap múlva ajánlatos a permetezést 2-3 alkalommal megismételni.
Ezt elküldhetjük látogatóink adatainak elemzésére, webhelyünk fejlesztésére, személyre szabott tartalom megjelenítésére és nagyszerű webhely-élmény biztosítására. Ha többet szeretne tudni az általunk használt cookies, nyissa meg a beállításokat.