+421 915 420 295 +421 915 420 295 | H - P 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Olcsó spray-k - webáruház
0
Kosár
Košík
0 Ft

Menu

Paradicsom

Paradicsom gyümölcshegy rothadás
A paradicsom gyümölcshegyrothadása a gyümölcsök csúcsán rendszeresen megjelenő, meglehetősen nagy, halványbarna foltok formájában jelentkezik. Ezeket a foltokat később különböző gombák (leggyakrabban az Alternaria tenuis, amely megtelepszik a haldokló növényi szövetekben) benövik, ezért sok termesztő a csúcsrothadást gombás betegségnek tekinti, és az érintett növények kémiai úton történő védelmét keresi. A paradicsom termés csúcsrothadása azonban fiziológiai eredetű, és általában az intenzív gyümölcsnövekedés időszakában a nem megfelelő táplálkozás és a nedvességhiány okozza. A betegség főként a nitrogénnel és káliummal erősen trágyázott talajokon fordul elő. Ezek a tápanyagok gátolják a kalcium felvételét, amely, bár a talajban bőségesen van, nem áll a növények rendelkezésére. A gyakorlatban a paradicsom csúcsrothadást gyakran összetévesztik az Alternaria solani nevű gomba által okozott Alternaria blight nevű betegséggel, amely általában a száron keresztül hatol be a gyümölcsbe.
Napégés zöldség
Az erős napsugárzás által a kerti növényekben okozott károkat leggyakrabban az időjárás hirtelen változása okozza, amikor több napos felhős vagy esős időjárás után hirtelen felmelegszik az idő, és a napsugarak intenzitása jelentősen megnő. A zöldségek közül a napégéssel leggyakrabban a paprikán és a paradicsomon találkozhatunk, különösen azután, hogy a palántákat állandó helyre ültették. Ezeket a palántákat üvegházban vagy a lakás ablakai mögött előnevelték, ahol nem érte őket közvetlen napfény. Ezenkívül, ha sűrű csomóban nőttek, a levelek mellett a száruk is károsodhat, amelyek fehérré, parafássá válnak, és könnyen letörnek a naptól. A paradicsom termését is károsítja a napszúrás. Különösen azok a gyümölcsök vannak veszélyben, amelyek a levélhajtások eltávolításakor csupaszdá váltak.
Nyugati peremvidék
A fritilláriák apró, karcsú, kb. 1-3 mm nagyságú rovarok. 2 pár keskeny, színtelen szárnyuk van, amelyeket körben hosszú szemöldök szegélyez. A szárnyak olyanok, mintha rongyos szélűek lennének, innen ered a rovar neve. A kifejlett fritilláriák a fajtól függően fekete vagy sárgásbarna színűek, de lehetnek piros, fekete vagy fehér jegyek is. Ha megzavarják őket, gyakran elugranak. A lárvák hasonlóak a kifejlettekhez, de nincs szárnyuk, és világosabb színűek. A fritilláriák tojásai áttetszőek, vese alakúak, és kb. 0,3 mm nagyságúak.
Burgonya hernyó
A burgonya hernyója (Leptinotarsa decemlineata) Szlovákia melegebb területein évente két, a hidegebb területeken pedig egy nemzedéket hoz létre. A burgonya bogárstádiumban telel át a talajban, amelyet általában május közepétől hagy el. Rövid táplálkozási időszak után a bogarak párosodnak, majd a nőstények a burgonyalevelek aljára, de a burgonyatermesztésben lévő gyomnövényekre is elkezdik a peték lerakását. A kikelt lárvák először a leveleken lévő ablakokat rágják ki, később az egész levelet felfalják, csak a vastagabb ereket hagyják meg. A burgonya hernyója nemcsak a burgonyát, hanem a paradicsomot és a padlizsánt is károsítja.
Az üvegházi lisztharmat a paradicsomon
Az üvegházi fehérlegy (Trialeurodes vaporariorum), közismertebb nevén a fehérlegy, a gyorsan növő zöldségek, de az üvegházi és szobanövények veszélyes kártevője is. A növényi nedvek szívásával károsít, és nagy mennyiségű ragacsos mézharmatot is ürít, amely a feketelégy különböző fajainak táptalajául szolgál. Ha a fertőzött növényeket megérintik, a kifejlett fehérlegyek tömegesen repülnek el.
Levéltetvek a paradicsomon
A levéltetvek a paradicsom legkomolyabb kártevői, főként azért, mert rövid idő alatt kalamitikusan elszaporodnak, és sárgulást, levélhullást okoznak. Ezenkívül különböző vírusos betegségeket is terjesztenek, amelyek csökkentik és leértékelik a termést. A paradicsomon leggyakrabban előforduló levéltetvek az őszibarack levéltetű (Myzus persicae) és a jegenyefenyő levéltetű (Aphis nasturtii). Ez különösen fontos a termékek kiválasztása szempontjából, mivel egyesek csak az említett fajok egyike ellen hatásosak.
A kelő növények lehullása
A kelő növények lehullása gyakori hibaforrás a különböző zöldségfélék, de a dísznövények előnevelése során is. Bár több mikroorganizmus is érintett, összetett betegségről van szó. Előfordulását erősen befolyásolják a termesztők által a kelő növények számára biztosítani tudott termesztési körülmények, különösen a lakóhelyi körülmények, amelyek ténylegesen elősegítik vagy éppen ellenkezőleg, gyengítik a kelő növények életképességét és ellenálló képességét. A fiatal zöldség- vagy virágpalánták sikeres termesztésének alapfeltétele a legoptimálisabb feltételek biztosítása, amelyek közül a legfontosabbak a fény, a hőmérséklet és a víz, valamint ezek egymással való egyensúlya. Ennek is a különböző zöldség- és virágfajták igényei alapján kell történnie. Minden esetben igyekezzünk a vetéseket a lakás legvilágosabb pontjaira helyezni, és szabályozzuk a szobahőmérsékletet, hogy a növények ne húzódjanak ki a kevés fényben. A vízzel is gondosan kell bánni. Rendszeresen ellenőrizze a talaj nedvességét, és ne hagyja, hogy teljesen kiszáradjon, de ne is legyen túl nedves. Itt kell megemlíteni a vetőtartályok vízelvezetésének szükségességét is, hogy a talaj kellően szellős legyen. A vetéshez mindig friss, tápanyagban nem túl gazdag földet kell használni, mivel a fiatal növényeknek nincs szükségük sok tápanyagra. Ezzel szemben a talaj szikesedése (túltrágyázása) a gyökerek károsodását eredményezheti, amelyeken keresztül a talaj mikroorganizmusai könnyen behatolhatnak a fiatal növényekbe. A vetett zöldségeket és virágokat a teljes körű ápolás mellett a vetés után Previcur 607 SL-vel megelőzően is lehet kezelni. 1 m2 -re 2-5 liter oldatot kell kijuttatni.
Cladosporium blight of tomato (paradicsom fekete foltosság)
Levélgomba, amely csökkenti az asszimilációs felületet. A betegség fokozatosan terjed, először az alsó leveleket támadja meg, és fokozatosan terjed felfelé. Kezdetben sárga foltok jelennek meg a levelek felső oldalán, amelyeknek az ellenkező oldalán barna, bársonyszerű bevonat képződik. Ez a bevonat a gomba termőszerveinek csomója, amelyeken keresztül szaporodik. A betegség előrehaladtával a foltok sötétednek, amíg rozsdabarna vagy szürke színűvé nem válnak. A végső stádiumban a levelek elszáradnak.
Burgonyafertőzés a paradicsomon
A paradicsomon előforduló burgonyafertőzés (Phytophthora infestans) a paradicsom gazdaságilag legfontosabb betegsége. A betegséget a Phytophthora infestans gomba okozza, amely nemcsak a növények föld feletti részeit, hanem a gumókat is megtámadja. Erős fertőzési nyomás (gyakori és heves esőzések) esetén rövid idő alatt teljesen elpusztíthatja a paradicsom tőkéjét, és a gyümölcsöt is súlyosan megfertőzheti, amely nem tárolható, mivel gyakran másodlagosan nedves rothadásnak van kitéve. A Phytophthora infestans előfordulása a vegetációs időszak csapadékmennyiségétől függ.
A paradicsom baktériumos foltos hervadása
A baktériumos paradicsomfoltosság - Xanthomonas campestrist pv. vesicatoria - leggyakrabban a paradicsomot és a paprikát érinti. A szabadföldi fajták paradicsomban, a paprikafajták paprikában fogékonyabbak. A betegség tünetei a leveleken, szárakon, levélnyélen, de különösen a termésen jelentkeznek. A baktériumok a fiatal növényi szöveteket támadják meg. A leveleken apró, pontszerű, vizes foltok jelennek meg, amelyek áttetszőek és sárga szegéllyel vannak körülvéve.
A paradicsom Septoria blightja
A Septoria lycopersici (Septoria levélfoltosság) csak a paradicsom leveleit és levélnyélét érinti, és 2-5 mm méretű foltok kialakulása jellemzi. Elsősorban a szabadföldön termesztett bokorfajtákon fordul elő, és nedves időben nagyon gyorsan terjed. A levélfelület idő előtti pusztulása a paradicsomtermés jelentős csökkenését eredményezi.
Paradicsom fitoftóra
A paradicsom fitoftóra (más néven a paradicsom burgonyafertőzése) az utóbbi években a paradicsomtermesztés korlátozó tényezőjévé vált. A betegséget a Phytophthora infestans gomba okozza, amely a burgonyafertőzés (burgonyafitoftóra) ismert kórokozója. A fitoftóra igen kellemetlen tulajdonsága, hogy szinte egyik napról a másikra képes kiirtani egy burgonya- vagy paradicsomtermést. Terjedéséhez elsősorban nagy mennyiségű csapadékra van szüksége, de a kertekben gyakori öntözéssel és a paradicsom sűrű csomókban vagy árnyékos helyen történő termesztésével is elősegíthetjük a terjedését.