0915 / 420 295 0915 / 420 295 | PO - PÁ 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Lacné postreky - internetový obchod
0
Kosár
Košík
0 Ft

Menu

Paradicsom

Paradicsom gyümölcshegy rothadás
Hniloba špičiek plodov rajčiakov sa prejavuje vo forme pravidelných, pomerne veľkých bledohnedých škvŕn na špičke plodov. Neskôr bývajú tieto škvrny porastené rôznymi hubami (najčastejšie hubou Alternaria tenuis, ktorá osídľuje odumierajúce rastlinné pletivá), preto hnilobu špičiek plodov mnohí pestovatelia považujú za ochorenie hubového pôvodu a hľadajú možnosti chemickej ochrany postihnutých rastlín. Hniloba špičiek plodov rajčiakov je však fyziologického pôvodu a býva zapríčinená neharmonickou výživou a nedostatkom vlahy v období intezívneho rastu plodov. Ochorenie sa vyskytuje predovšetkým na pôdach výdatne hnojených dusíkom a draslíkom. Tieto živiny totiž brzdia príjem vápnika, ktorého síce v pôde môže byť dostatok, avšak pre rastliny nie je prístupný. Hnilobu špičiek plodov rajčiakov v praxi často zamieňajú aj s alternáriovou škvrnitosťou, vyvolávanou hubou Alternaria solani, ktorá do plodov preniká zvyčajne cez stopky p
Napégés zöldség
K poškodeniu záhradných plodín silným slnečným žiarením najčastejšie dochádza pri náhlej zmene počasia, kedy sa po niekoľkodňovom zamračenom alebo daždivom počasí náhle oteplí a výrazne sa zvýši intenzita slnečného žiarenia. Zo zelenín sa so slnečným úpalom najčastejšie stretávame na paprike a rajčiakoch predovšetkým po vysadení sadeníc na trvalé stanovište. Tieto sadenice boli predpestované v skleníkoch alebo za oknami bytov, kde neboli vystavené priamemu slnku. Ak navyše rástli v hustom spone, môžu byť okrem listov poškodené aj ich stonky, ktoré zo slnečnej strany zbelejú, skorkovatejú a ľahko sa lámu. Slnečným úpalom bývajú poškodené aj plody rajčiakov. Ohrozené sú najmä tie plody, ktoré sa pri odstraňovaní zálistkových výhonkov obnažili
Nyugati peremvidék
A fritilláriák apró, karcsú, kb. 1-3 mm nagyságú rovarok. 2 pár keskeny, színtelen szárnyuk van, amelyeket körben hosszú szemöldök szegélyez. A szárnyak olyanok, mintha rongyos szélűek lennének, innen ered a rovar neve. A kifejlett fritilláriák a fajtól függően fekete vagy sárgásbarna színűek, de lehetnek piros, fekete vagy fehér jegyek is. Ha megzavarják őket, gyakran elugranak. A lárvák hasonlóak a kifejlettekhez, de nincs szárnyuk, és világosabb színűek. A fritilláriák tojásai áttetszőek, vese alakúak, és kb. 0,3 mm nagyságúak.
Burgonya hernyó
A burgonya hernyója (Leptinotarsa decemlineata) Szlovákia melegebb területein évente két, a hidegebb területeken pedig egy nemzedéket hoz létre. A burgonya bogárstádiumban telel át a talajban, amelyet általában május közepétől hagy el. Rövid táplálkozási időszak után a bogarak párosodnak, majd a nőstények a burgonyalevelek aljára, de a burgonyatermesztésben lévő gyomnövényekre is elkezdik a peték lerakását. A kikelt lárvák először a leveleken lévő ablakokat rágják ki, később az egész levelet felfalják, csak a vastagabb ereket hagyják meg. A burgonya hernyója nemcsak a burgonyát, hanem a paradicsomot és a padlizsánt is károsítja.
Az üvegházi lisztharmat a paradicsomon
Az üvegházi fehérlegy (Trialeurodes vaporariorum), közismertebb nevén a fehérlegy, a gyorsan növő zöldségek, de az üvegházi és szobanövények veszélyes kártevője is. A növényi nedvek szívásával károsít, és nagy mennyiségű ragacsos mézharmatot is ürít, amely a feketelégy különböző fajainak táptalajául szolgál. Ha a fertőzött növényeket megérintik, a kifejlett fehérlegyek tömegesen repülnek el.
Levéltetvek a paradicsomon
A levéltetvek a paradicsom legkomolyabb kártevői, főként azért, mert rövid idő alatt kalamitikusan elszaporodnak, és sárgulást, levélhullást okoznak. Ezenkívül különböző vírusos betegségeket is terjesztenek, amelyek csökkentik és leértékelik a termést. A paradicsomon leggyakrabban előforduló levéltetvek az őszibarack levéltetű (Myzus persicae) és a jegenyefenyő levéltetű (Aphis nasturtii). Ez különösen fontos a termékek kiválasztása szempontjából, mivel egyesek csak az említett fajok egyike ellen hatásosak.
A kelő növények lehullása
Padanie vzchádzajúcich rastlín býva častou príčinou neúspechu pri predpestovaní rôznych druhov zelenín, ale aj okrasných rastlín. Napriek tomu, že sa na ňom podieľa viacero mikroorganizmov, jedná sa o komplexné ochorenie. Jeho vznik totiž výrazne ovplyvňujú pestovateľské podmienky, ktoré dokážu vzchádzajúcim rastlinám pestovatelia zapezpečiť najmä v bytových podmienkach a ktoré vlastne podporujú alebo naopak oslabujú životaschopnosť a odolnosť vzchádzajúcich rastlín. Základným predpokladom úspešného dopestovania mladých zeleninových alebo kvetinových sadeníc je zabezpečenie čo najoptimálnejších podmienok, z ktorých najväčší význam majú svetlo, teplota a voda a ich vzájomná vyváženosť. Treba pritom vychádzať aj z nárokov jednotlivých druhov zelenín a kvetín. V každom prípade sa snažme výsevy umiestniť na najsvetlejšie miesta v byte a teplotu v miestnosti regulovať tak, aby sa pri slabej intenzite svetla rastliny nevyťahovali. Op
Cladosporium blight of tomato (paradicsom fekete foltosság)
Levélgomba, amely csökkenti az asszimilációs felületet. A betegség fokozatosan terjed, először az alsó leveleket támadja meg, és fokozatosan terjed felfelé. Kezdetben sárga foltok jelennek meg a levelek felső oldalán, amelyeknek az ellenkező oldalán barna, bársonyszerű bevonat képződik. Ez a bevonat a gomba termőszerveinek csomója, amelyeken keresztül szaporodik. A betegség előrehaladtával a foltok sötétednek, amíg rozsdabarna vagy szürke színűvé nem válnak. A végső stádiumban a levelek elszáradnak.
Burgonyafertőzés a paradicsomon
A paradicsomon előforduló burgonyafertőzés (Phytophthora infestans) a paradicsom gazdaságilag legfontosabb betegsége. A betegséget a Phytophthora infestans gomba okozza, amely nemcsak a növények föld feletti részeit, hanem a gumókat is megtámadja. Erős fertőzési nyomás (gyakori és heves esőzések) esetén rövid idő alatt teljesen elpusztíthatja a paradicsom tőkéjét, és a gyümölcsöt is súlyosan megfertőzheti, amely nem tárolható, mivel gyakran másodlagosan nedves rothadásnak van kitéve. A Phytophthora infestans előfordulása a vegetációs időszak csapadékmennyiségétől függ.
A paradicsom baktériumos foltos hervadása
A paradicsomfoltosság - Xanthomonas campestrist pv. vesicatoria - leggyakrabban a paradicsomot és a paprikát érinti. A szabadföldi fajták paradicsomban, a paprikafajták paprikában fogékonyabbak. A betegség tünetei a leveleken, szárakon, levélnyélen, de különösen a termésen jelentkeznek. A baktérium a fiatal növényi szöveteket támadja meg. A leveleken apró, pöttyös, vizes foltok jelennek meg, amelyek áttetszőek és sárga szegély veszi körül őket.
A paradicsom Septoria blightja
A Septoria lycopersici (Septoria levélfoltosság) csak a paradicsom leveleit és levélnyélét érinti, és 2-5 mm méretű foltok kialakulása jellemzi. Elsősorban a szabadföldön termesztett bokorfajtákon fordul elő, és nedves időben nagyon gyorsan terjed. A levélfelület idő előtti pusztulása a paradicsomtermés jelentős csökkenését eredményezi.
Paradicsom fitoftóra
A paradicsom fitoftóra (más néven paradicsomfoltosság) az utóbbi években a paradicsomtermesztés korlátozó tényezőjévé vált. A betegséget a Phytophthora infestans nevű gomba okozza, amely a burgonyafoltosság (burgonyafitoftóra) ismert kórokozója. A fitoftóra igen kellemetlen tulajdonsága, hogy szinte egyik napról a másikra képes kiirtani egy burgonya- vagy paradicsomtermést. Terjedéséhez különösen nagy esőzésekre van szükség, de a kertekben a gyakori öntözés és a sűrű csomókban vagy árnyékos helyeken történő paradicsomtermesztés is elősegítheti
Ezt elküldhetjük látogatóink adatainak elemzésére, webhelyünk fejlesztésére, személyre szabott tartalom megjelenítésére és nagyszerű webhely-élmény biztosítására. Ha többet szeretne tudni az általunk használt cookies, nyissa meg a beállításokat.