0915 / 420 295 0915 / 420 295 | PO - PÁ 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Lacné postreky - internetový obchod
0
Kosár
Košík
0 Ft

Menu

Sharka szilva

Sharka szilvaSharka szilva
Sharka szilvaSharka szilva

A betegség jellemzői

O šarke sliviek väčšina záhradkárov vie, že sa jedná o nebezpečné vírusové ochorenie sliviek a niektorých ďalších kôstkovín. Hostiteľmi šarky sú všetky slivkoviny, marhuľa, broskyňa, mandľa, trnka, višňa plstnatá, mahalebka a myrobalan. Medzi odrodami pestovaných sliviek sú v náchylnosti na šarku veľké rozdiely. Veľmi citlivá je napr. naša najrozšírenejšia odroda Bystrická slivka. V posledných rokoch sa dostali do pestovania odrody sliviek tolerantné voči šarke (napr. Čačanská najbolja, Gabrovská, Stanley). Na listoch týchto odrôd sa síce príznaky šarky môžu objaviť, ale plody nebývajú postihované. Na listoch sliviek sa šarka prejavuje v podobe bledozelených alebo žltozelených kresieb (obr. 1), prstencov, prúžkov alebo škvŕn, ktoré sú najvýraznejšie v prvej polovici vegetačného obdobia. Na povrchu plodov sa v čase ich vyfarbovania objavujú preliačiny (obr. 2), ktoré sú dobre viditeľné po zotretí voskového povlaku. Pod týmito p

Védelmi lehetőségek

Egészséges szaporítóanyag használata és a levéltetvek elpusztítása, amelyek a vírust a beteg fákról a környező egészséges fákra is átviszik. A levéltetveket tavasszal előpermetezéssel kell elpusztítani. A beteg fákat a lehető leghamarabb el kell pusztítani, mivel a környező, még egészséges csonthéjasok számára állandó fertőzési forrást jelentenek. A szilvafák esetében a gyökereket is el kell távolítani, mivel azok még több évvel a fák elpusztítása után is termelhetnek gyökértörzseket. Mivel ezek a gyökértörzsek is fertőzöttek a vírussal, semmiképpen sem használhatók alanyként a szilvafák oltásához vagy oltásához.

Doporučené přípravky

Ezt elküldhetjük látogatóink adatainak elemzésére, webhelyünk fejlesztésére, személyre szabott tartalom megjelenítésére és nagyszerű webhely-élmény biztosítására. Ha többet szeretne tudni az általunk használt cookies, nyissa meg a beállításokat.