0915 / 420 295 0915 / 420 295 | PO - PÁ 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Lacné postreky - internetový obchod
0
Kosár
Košík
0 Ft

Menu

Vinic

Szőlő atka
Sárgásfehér vagy rózsaszínű atka, hengeres, kissé hátrafelé keskenyedő testtel, két pár lábbal. A nőstény 0,16 mm hosszú, a hím kisebb. A szőlő erinózisának kórokozója. A levélkék felső oldalán feltűnően domború, különböző méretű és alakú, zöld vagy vörös színű hólyagok. A hólyagok alsó oldalán jellegzetes "filcszerű", fehéres, később bézs vagy barna színű trichomák (erineum) növekedése. Kivételesen a levélkék felső oldalán és a virágzaton is erineum alakul ki, vagy a levél göndörödik.
A szőlő fekete foltossága
Huba napáda letorasty, listy, strapce i drevné časti. Na báze letorastov vznikajú tmavohnedé až čierne škvrny, ktoré sa predlžujú a často pozdĺžne praskajú. Na listoch vznikajú tmavohnedé až čierne nekrotické škvrny so svetlozeleným lemom. Na stonke sú pretiahnuté čierne škvrny. Na letorastoch spôsobuje huba zosvetlenie až vybielenie kôry. Napadnuté môže byť aj staré drevo vrátane hlavy a koreňového krčku. Po odlúpnutí kôry pozorujeme tmavšie sfarbenie dreva a čierne bodky. Na jar dochádza k infekciám letorastov a listov. Ochorenie sa šíri za vlhka a tepla (optimum 23°C). Základom ochrany je prevencia, hlavne dobrá prevzdušnenosť porastu i kra a optimálna výživa
A szőlő fehér rothadása
A szőlő különösen az érés kezdetétől fertőzött lehet. A fehér fajták fertőzött bogyói tejes vagy világosbarna színűek, rothadnak és általában gyorsan száradnak. A fertőzött szőlőre jellemző az ecetes szag, amelyet az ecetes baktériumok és élesztőgombák túlszaporodása és tevékenysége okoz. A fertőzés elsősorban meleg (optimális 25-30 °C) és párás időjárás esetén fordul elő. Nagyobb mértékű fertőzésre különösen akkor lehet számítani, ha a bogyók tömegesen sérülnek, majd meleg és párás időjárás (jégverés, a borítóféreg nagymértékű előfordulása) következik be.
Az időjárás által a szőlőnek okozott károk
A nyári hónapokban a jégeső óriási károkat okozhat a szőlőben. A levelek és a levelek sérülése mellett a fürtök (1. ábra) és az egyes bogyók is súlyosan károsodnak, és fehérrothadás vagy botritisz (szürkerothadás) által elpusztulhatnak. Ezért célszerű a sérült termést a jégeső kiszáradása után azonnal (de legkésőbb 12-18 órán belül) megfelelő gombaölő szerrel (Folpan fehérrothadás) kezelni
A szőlő növekedési gyomirtó szerek általi károsítása
Gyakran előfordul, hogy a gabonafélék gyomirtásakor a kijuttatott gyomirtó szerek a közeli kertekbe és szőlőültetvényekbe sodródnak. A gabonaféléket leggyakrabban "növekedési gyomirtó szerekkel" kezelik, amelyek a kétszikű gyomnövények növekedésének megzavarásával pusztítják el a kétszikű gyomokat. Az érintett gyomok összegömbölyödnek, elmaradnak a növekedésben és fokozatosan elhalnak. Egyes kultúrnövények, mint a cukorrépa, a napraforgó és mindenekelőtt a szőlő szintén érzékenyek ezekre a gyomirtó szerekre. A szőlő levelei erősen torzulnak és legyező alakúak lesznek, valamint megvastagodnak és túlvilágosodnak az ereik. Ha a szőlőt erősebben érik a gyomirtószerek, a leveles növények csúcsa is összegömbölyödik és elhal.
Szőlő csomagolások
Na viniči môžu škodiť tri druhy obaľovačov. Dva druhy z nich - obaľovač mramorovaný (Lobesia botrana) a obaľovač pásový (Eupoecilia ambiguella) - poškodzujú kvetenstvo, strapinu a neskôr bobule viniča, preto v miestach ich pravidelného výskytu býva potrebné vinič proti nim chemicky ošetrovať. Obidva druhy prezimujú v štádiu kukiel. Z nich sa od konca apríla liahnu motýle, ktoré sa hromadne roja v priebehu mája. Po oplodnení začnú samičky klásť vajíčka. Vyliahnuté húsenice poškodzujú súkvetia viniča a spriadajú ho vláknami. Tu sa aj kuklia a v júli sa liahnu motýle druhej generácie oboch druhov. Húsenice tejto generácie poškodzujú vyvíjajúce sa bobule, ktoré často podliehajú hnilobe.
A Mite
Roztočce nepatria medzi hmyz, ale medzi pavúkovce, čoho dôkazom sú 4 páry končatín a schopnosť vytvárania pavučinky na napadnutých rastlinách. Keďže sú veľmi drobné (ich telo dosahuje dĺžku 0,2 - 0,4 mm), voľným okom nie sú takmer viditeľné. Na ich prítomnosť nás upozorňujú striebristé, žltohnedé alebo bronzovohnedé drobné škvrnky na vrchnej strane napadnutých listov. Na okrasných rastlinách najčastejšie škodí roztočec chmeľový (Tetranychus telarius), ktorý sa ľudovo nazýva aj červeným pavúčikom. Okrem okrasných rastlín napáda desiatky rôznych poľných plodín, zelenín, ovocných drevín a prežíva aj na rôznych burinách. Vo voľnej prírode prezimuje v štádiu oplodnených samičiek. V teplých a suchých podmienkach bytov a skleníkov sa rozmnožuje nepretržite celý rok.
Piros skarlátvörös szőlő skarlátvörös
Pôvodcom je vreckatá huba Pseudopeziza tracheiphila. Napáda predovšetkým listy, výnimočne aj kvetenstvo. Na listoch bielych odrôd vznikajú žltozelené až žlté, na listoch modrých odrôd červené, rôzne usporiadané, žilnatinou ohraničené škvrny. Škvrny sa rýchlo zväčšujú, a od stredu nekrotizujú a zasychajú. Medzi zaschnutým stredom škvrny a zdravým zeleným pletivom zostáva zreteľný prúžok živého pletiva zafarbený u bielych odrôd žltozeleno až žlto, u modrých odrôd červeno. Tento pruh sa neobjavuje na podnožiach a pri rýchlom rozvoji príznakov ochorenia. Silno postihnuté listy schnú a opadávajú
Akarinózis a szőlőben
A szőlőlevelek göndörödését (akarinózis) a gyapjas atkák családjába tartozó, szabad szemmel nem látható, apró atka, a Calepitrimerus vitis okozza. A kártevő jelenlétét apró szúrások - a kártevő szívóhelyei - jelzik, amelyek könnyen észrevehetők, ha a leveleket fényben figyeljük. A fertőzött cserjék az állományban azonban még feltűnőbbek, mivel az egészséges növényekhez képest erősen csonkolt hajtásokkal és erősen göndörödő levelekkel rendelkeznek (innen a kártevő neve). Ha a fertőzés több egymást követő évben ismétlődik, a növények legyengülnek, télen könnyebben fáznak és akár el is pusztulhatnak.
Erinose a szőlőben
Az Eriophyes vitis, a gyapjas atkák családjába tartozó, szabad szemmel nem látható apró atka okozza a szőlőlevelek erynosisát, amelyet a gyapjas atkák családjába tartozó apró atka, a szőlő gyapjas atka (Eriophyes vitis) okoz, amely a levelek alsó oldalán táplálkozik. Az irritált epidermisz hatalmas, szőrszálaknak látszó sejtek képződésével reagál. Ezek bizonyos mértékig hasonlítanak a szőlőlevelek alsó oldalán a peronospóra által képzett gombabevonathoz. Míg a peronospóra esetében a peronospóra tetején olajos, később barna foltok találhatók, az erynosis esetében a levél tetején lévő foltok megduzzadnak és több milliméteres dudorok keletkeznek.
Botrytis (szürkepenész) a szőlőben
Botrytída (pleseň sivá) je po peronospóre a múčnatke treťou najvážnejšou hubovou chorobou viniča. Napáda všetky zelené časti viniča, ale najväčšie škody spôsobuje na dozrievajúcich bobuliach, ktoré hnednú, scvrkávajú sa a bývajú pokryté hustým sivým povlakom pôvodcu ochorenia - huby Botrytis cinerea. Na ochorenie sú jednotlivé odrody viniča rôzne citlivé. Medzi náchylné patria napr. Buvierovo hrozno, Dievčie hrozno, Müller-Thurgau, Neuburské, Silvánske zelené, Veltlínske červené skoré, Portugalské modré a Svätovavrinecké. Širenie botrytídy podporuje daždivé počasie po odkvitnutí viniča a teploty v rozmedzí 18 až 21 °C, ale aj každé mechanické poškodenie bobúľ (napr. ľadovec, hmyz, fyziologické praskanie bobúľ).
Lisztharmat szőlő
A peronoszpórával együtt a szőlő gazdaságilag legfontosabb betegsége. A szőlő fürtjeit, leveleit és levélkéit támadja meg. A legnagyobb kárt akkor okozza, ha a fiatal bogyókat korán megtámadja, felületük megkeményedik, megbarnul és héjuk gyakran megrepedezik. A kórokozó (Uncinula necator) gombafonalak hálózata sugarasan növekszik az érő bogyók felületén. Hasonló tünetek a levélkéin is megfigyelhetők.
Peronoszpóra szőlő
A lisztharmattal együtt a szőlő legsúlyosabb gombabetegsége. A lisztharmattól eltérően esős időben terjed. A peronospóra első fertőzése virágzás előtt vagy virágzás közben jelentkezhet, amikor a teljes virágzatot a Plasmopara viticola gomba sűrű fertőzése borítja. A szőlő levelein a peronospóra a jellegzetes olajfoltokban nyilvánul meg. E foltok területén a levél szélén a kórokozó sűrű, fehér fertőzése figyelhető meg. A levél érintett részei később megbarnulnak és elhalnak.
Ezt elküldhetjük látogatóink adatainak elemzésére, webhelyünk fejlesztésére, személyre szabott tartalom megjelenítésére és nagyszerű webhely-élmény biztosítására. Ha többet szeretne tudni az általunk használt cookies, nyissa meg a beállításokat.