0915 / 420 295 0915 / 420 295 | PO - PÁ 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Lacné postreky - internetový obchod
0
Kosár
Košík
0 Ft

Menu

Burgonya

Csigák és csigák
A csigák nedves körülmények között érzik jól magukat, ezért gyakrabban találkozunk velük a csapadékos években. A nedves és állandóan árnyékos helyeken bújnak meg, amelyek telelőhelyként is szolgálnak. Ezekből a búvóhelyekről tavasszal táplálékot keresve vándorolnak. Előszeretettel fogyasztják a káposzta- és salátaleveleket, a sárgarépa gyökereit, a burgonyagumókat, az eper termését, és gyakran a lehullott gyümölcsökbe is befúrják magukat. A kertekben a leggyakoribb csigák a nagy csiga (a képen a levélen) és a mezei csiga.
Levéltetvek a burgonyán
Vošky (Aphidoidea) v porastoch zemiakov sledujeme pre ich priamu škodlivosť, ale najmä preto, že prenášajú vírusy. Napadnuté rastliny zaostávajú v raste, listy sú lesklé a lepkavé. Z vošiek na pozemkoch škodia: voška broskyňová (Myzus persicae), voška rešetliaková (Aphidula nasturtii) a voška zemiaková (Rhopalosiphoninus latysiphon). Pri ničení vošiek vychádzame z poznatku, že okrídlené vošky môžu nakaziť až 95% rastlín. Prípravky aplikujeme tak, aby sme likvidovali najmä vošky z jarných náletov. Boj proti voškám v rozmnožovateľských porastoch závisí od kvality negatívnych výberov. Skrátená kultivácia, preemergentná aplikácia herbicídov mechanicky obmedzujú prenášanie vírusov. Z chemických prípravkov používame organosfáty, karbamáty a granulované insekticídy.
Burgonya hernyó
A burgonya hernyója (Leptinotarsa decemlineata) Szlovákia melegebb területein évente két, a hidegebb területeken pedig egy nemzedéke van. A bogárstádiumban telel át a talajban, amelyet általában május közepétől hagy el. Rövid táplálkozási időszak után a bogarak párosodnak, majd a nőstények a burgonyalevelek aljára, de a burgonyatermesztésben lévő gyomnövényekre is elkezdik a peték lerakását. A kikelt lárvák először a leveleken lévő ablakokat rágják ki, később az egész levelet felfalják, csak a durvább erezeteket hagyva meg. A burgonya hernyója a burgonyán kívül a paradicsomot és a padlizsánt is károsítja.
Burgonyafertőzés
A burgonyafertőzés (Phytophthora infestans) a burgonya gazdaságilag legfontosabb betegsége. A betegséget a Phytophthora infestans gomba okozza, amely nemcsak a növények föld feletti részeit, hanem a gumókat is megtámadja. Erős fertőzési nyomás (gyakori és heves esőzések) esetén rövid idő alatt teljesen elpusztíthatja a burgonya rizómáját, és a gumókat is súlyosan megfertőzheti, amelyek nem tárolhatók, mert gyakran másodlagos nedves rothadásnak vannak kitéve. A Phytophthora infestans előfordulása a vegetációs időszak csapadékmennyiségétől függ.
Ezt elküldhetjük látogatóink adatainak elemzésére, webhelyünk fejlesztésére, személyre szabott tartalom megjelenítésére és nagyszerű webhely-élmény biztosítására. Ha többet szeretne tudni az általunk használt cookies, nyissa meg a beállításokat.