29.09.2020
A legjobb szlovákiai almafajták. Melyek a kedvenceid?
Az almatermesztés során különbséget tesz, hogy az alma a mi "őshonos" fajtánk-e vagy csak háziasított? Elgondolkodik a régi és az új almafajták közötti különbségeken? És egyáltalán, van-e értelme egyáltalán így osztályozni őket? Csak a hosszú távú termesztés szempontjából "a mieink", de valójában más országokból származnak, például Franciaországból, Belgiumból, Hollandiából stb. Az alábbi szövegben többet olvashat az itthon továbbra is virágzó almafajtákról.
"A mi" szlovák almafajtáink
Röviden, a helyi és regionális fajtáknak csak egy szűk válogatott csoportját tekinthetjük "sajátunknak", amelyek eredetileg mind ahazai almafáhoztartoztak , és fokozatosan alakultak ki vad vagy régóta elterjedt fajták keresztezésével. Ezek a települések hullámain keresztül, kereskedelmi útvonalak kereszteződéséből vagy fontos szolgáltatásokért cserébe "természetben" érkeztek hozzánk.
Aszlovák fajtákat - a régi, őshonos fajtákat - csak korlátozott mértékben termesztik, ezek azadott régió éghajlati és kulturális viszonyaihoz kötődnek, ami azt jelenti, hogy a világ más részein nem fordulnak elő. Szeretnénk felhívni a figyelmet a Solivarské ušľachtilé, a Hontiarska končiarka és a Parména zlatá zimná (Parmena zlatá zimná zimná zlatá) fajtákra.
Tudta, hogy Szlovákiában eredetileg több mint 300 almafajtát termesztettek, és ma már ez a "kevés alma" is veszélyben van? Ennek oka részben az eltérő termesztési gyakorlatban keresendő - az almafákat gyengébb alanyokon termesztik, ami kevésbé hatékony. Sok almafát végül is nem további nemesítésre szántak, csak szárításra vagy égetésre.
Milyen szempontok fontosak a megfelelő almafajta kiválasztásakor?
Agyökérzet (a gyümölcsfa magassága) kiválasztásán kívül a fajták megkülönböztetése a érési idő, a fagy- és betegségállóságalapján javasolt, valamint az egyes fajtákról készült képek alapján az almafa gyökérzetének és elágazásának minőségéről is tájékozódhat.
Előnyös, ha olyan almafajtákraösszpontosítunk , amelyek ellenállnak a legismertebb betegségeknek és kártevőknek. Az almafák megbetegedhetnek a varasodásban, amely egy súlyos fertőzés után teljesen elcsúfítja őket. A legérzékenyebb fajta például a Golden Delicious. Érdekessége, hogy hazai körülmények között tárolva nagyon korán túlérik. A lisztharmatra is fogékony, ezért a megfelelő többcélú készítmények közül a Delan Pro és a Calypso 480 SC-t válasszuk.
Ez elvezet egy másik fontos kritériumhoz, nevezetesen a fajta céljához. A közvetlen fogyasztásra vagy a hosszú távú tárolásra szánt almát részesíted előnyben? Melyik mire alkalmasabb?
Nyári és kora őszi fajták
Ezek közvetlen fogyasztásra alkalmasak. Termessze őket kisebb méretben, egyenként legfeljebb 3 almát.
Ametiszt
Újabb fajta, a Nella és a Vista Bella keresztezése. Augusztus elején érik, fogyasztásra akár egy hónappal a szüret után is alkalmas. A fa közepes magasságú, a gyümölcs lilásvörös. Előnye a betegségekkel szembeni ellenálló képesség és a könnyű metszhetőség.
Őszi és (késő) téli fajták
Hosszú távú tárolás akár háztartási, pincében (hűvösebb) helyiségekben is.
GoldStar
Finom zöld színéről és a napos oldalról származó rózsaszínes árnyalatáról ismert.Ropogós állagamiatt nem sokak számára alkalmas , de friss és kellemesen édeskés ízű. Október elején tervezzük betakarítani, januártól fogyasztható. Áprilisig, májusig tárolható.
Luna
Jól ismert cseh fajta, jellegzetes, nagy, gömb alakú, zöldes árnyalatú gyümölcsökkel. Erősen aromás és édes. Csak alacsonyabb és középmagas fekvésű területeken ültethető. Október elején is szüretelhető, de már novemberben ehető.
Fuji
Világszerte népszerű téli fajta. Október második felében érik, és májusig tárolható. Hátránya a nagyüzemi termesztése, ami még a számos elérhető klónja ellenére is kétségeket ébreszt a minőségével kapcsolatban. Hazánkban kevésbé elterjedt, inkább az északi határvidéken.
Pinova
Déli területekre ajánlott ültetni. Bár a gombabetegségekre kevésbé fogékony, astrobilurin csoportba tartozó gombaölő szerekkeltartsuk jó állapotban. Csak lágy, vörös színű, előnye a fa könnyű alakíthatósága is.
Topáz
Utolsó tippünk az igazán életerős, jó termőképességű cseh téli fajta, a Topaz. Maximálisan ellenáll a betegségeknek, és nagyobb magasságban is termeszthető. Íze frissítő, finom fűszeres jegyének köszönhetően. Október elejére tervezik a szüretet, de folyamatosan ellenőrizni kell, különösen a magas terméshozamoknál.
Autor článku
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is