A paradicsom baktériumos foltos hervadása
A betegség jellemzői
A baktériumos paradicsomfoltosság - Xanthomonas campestrist pv. vesicatoria - leggyakrabban a paradicsomot és a paprikát érinti. A szabadföldi fajták paradicsomban, a paprikafajták paprikában fogékonyabbak.
A betegség tünetei
Príznaky choroby sa vyskytujú na listoch, stonkách, stopkách, ale najmä na plodoch. Baktérie napadajú mladé rastlinné pletivá. Na listoch sa objavujú drobné, bodkovité, vodnaté škvrny, ktoré sú priesvitné a obklopené žltou obrubou. Škvrny sa postupne rozširujú a dosahujú veľkosť 3 až 4 mm. Napadnuté listy sa stáčajú a od špičky odumierajú. Podobné škvrny sa objavujú na stonkách a stopkách. Na plodoch sa tvoria škvrny, ktoré sú vodnaté, stred škvrny postupne vráskavie, preliačuje sa a škvrna nadobúda nepravidelný kráterovitý vzhľad a je ohraničená roztrhanou pokožkou. Škvrny sa neskôr zväčšujú a dosahujú veľkosť 2 až 8 mm, pričom spôsobujú chrastavitosť plodov. Zrelé plody v mieste škvrny a najmä v jej okolí majú zelenú farbu.
Védelmi lehetőségek
Közvetett védelem
- Sterilizált termesztőközegbe vagy üvegházi talajba kell vetni.
- Vetéshez csak egészséges és pácolt vetőmagot használjon.
- Rendszeresen öntözze, elkerülve a levélfelület nedvesedését.
- A fertőzött talajokon a termesztést 3 évig el kell hagyni.
- A fertőzött növényeket azonnal el kell távolítani a termésből és meg kell semmisíteni,
- A fertőzött betakarítás utáni növényi törmelék alapos eltávolítása.
Közvetlen védelem
- A növények megelőző kezelése rézkészítményekkel.