Borken
ABorken egy kálium-biszulfit por, amelyet almabor pácolásához és zöldségek savanyításához használnak. Nagyon ismert gyümölcsök, zöldségek és borok tartósítására. Antimikrobiális és antioxidáns hatása miatt használjuk. Sokan az E224-es emulgeálószerről ismerik. Nagyobb mennyiségben károsként szerepel a listán, mivel allergiát vagy érkárosodást okozhat. Használatakor tartsuk be a "mindenből túl sok árt" szabályt - ahogy a só, cukor, alkohol is :) A konzerviparban a szigorú követelményeket támasztó higiénikusok tiltás nélkül is gyakran használják. A zöldségeket a befőzés után akár 2 évig is ropogósan frissnek tartja.
A savanyított zöldségekhez képest (5g/100L) az almabor kénezéséhez (borkészítés) többszörösét, 10-40g/100L-t használnak fel. Sterilizálás nélkül is tartósítható, a kálmán vagy más zöldségek szép színűek és ropogósak maradnak.
Az interneten rengeteg minőségi receptet találhat ízletes chalamade, savanyított kosszarv, savanyúság és más zöldségek elkészítéséhez. Élvezze a minőségi befőtteket.