A paprika elszáradása
A betegség jellemzői
V praxi sa najčastejšie stretávame s fuzáriovým alebo sklerocíniovým vädnutím papriky (obr. 1). Pre fuzáriové vädnutie (Fusarium oxysporum) je typické hnednutie cievnych zväzkov, viditeľné v podĺžne rozrezanej stonke (obr. 2). Huba do rastlín preniká cez korene, ktoré bývajú poškodené vysokou hladinou živín, predovšetkým v pôdach výdatne hnojených hnojom od hydiny a iných drobných domácich zvierat. Pôvodca fuzáriového vädnutia pretrváva v pôde a môže sa nebezpečne premnožiť najmä vtedy, ak papriku pestujeme niekoľko rokov na rovnakom mieste. Pre sklerocíniové vädnutie(Sclerotinia sclerotiorum) sú charakteristické rozsiahle bledohnedé škvrny obopínajúce stonky rastlín (obr. 3). V stonkách neskôr vznikajú skleróciá (obr. 4), ktoré sa po rozpade pletív dostávajú do pôdy a niekoľko rokov sú zdrojom infekcie pre plodiny pestované na tejto ploche. Sclerotinia sclerotiorum totiž okrem papriky napáda aj uhorky, rajčiaky, mrkvu, petržlen,šal
Védelmi lehetőségek
Mivel a paprika hervadása agrotechnikai és termesztési hiányosságok következménye, közvetlen védekezési módok nem léteznek ellene. Sikert csak a megelőző intézkedésekkel lehet várni. A fuzáriumos hervadás esetében ez a paprikatermő terület évenkénti rotációját és gondos trágyázást jelent, különösen a fent említett baromfitrágyával. A szklerotínia hervadása esetében vékonyabb kapcsok, a gyorstelep intenzív szellőztetése és a növények kora reggeli órákban történő öntözése szükséges.