+421 915 420 295 +421 915 420 295 | H - P 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Olcsó spray-k - webáruház
0
Kosár
Košík
0 Ft

Menu
Hírek » Keménységi zónák Szlovákiában: hol mit termeszthetünk?

24.05.2021

Keménységi zónák Szlovákiában: hol mit termeszthetünk?

Vannak olyan növények, amelyeket ki lehet ültetni a kertbe, és egész évben ugyanazon az élőhelyen működnek, anélkül, hogy különleges igényeket támasztanának vagy téliesíteni kellene őket. Vannak azonban olyanok is, amelyek nem bírják a telet a mi vidékünkön, és különleges gondozást igényelnek. Hogyan lehet vásárláskor megtudni, hogy mely növények bírják a téli fagyokat a mi körülményeink között?

Mi a növény tűrőképességi zónája?

Akeménységi zónák meghatározzák azokat a helyeket, ahol egy adott növényfaj képes létezni. Ezek a zónák meghatározzák az adott régióban mért legalacsonyabb átlagos hőmérsékletet. Segítenek kiválasztani a megfelelő növényeket, amelyek a mi négy évszakos zónánkban is jól érzik magukat.

Akeménységi zónák, vagyis a keménységi övezetek földrajzilag is megtalálhatók. A megadott térképek azonban nem veszik figyelembe az adott hely sajátosságait. Ön az, aki tudja, hogy a kertjében viharos északi szél fúj-e, vagy szélárnyékos kertje van. Az északi szél hirtelen csökkentheti az érzékelhető hőmérsékletet, ami a növények számára pusztító lehet.

Mapa mrazuvzdornosti na Slovensku

Zóny mrazuvzdornosti v Európe

Milyen keménységi zónák találhatók Európában?

  • 1. zóna: -45 °C és -51 °C között

  • 2. zóna: -40 °C és -45 °C között

  • 3. zóna: -35 °C és -40 °C között

  • 4. zóna: -29 °C és -35 °C között


Szlovákia

  • 5. zóna: -23 °C és -29 °C között

  • 6. zóna: -17 °C és -23 °C között

  • 7. zóna: -12 °C és -17 °C között


  • 8. zóna: -7 °C és -12 °C között

  • 9. zóna: -1 °C-tól -7 °C-ig

  • 10. zóna: 4 °C és -1 °C között

Mapa mrazuvzdornosti

Szlovákia keménységi zónái

Szlovákia nagyrészt a 6. zónában helyezkedik el, de van 5. (Liptószentmiklós, Besztercebánya) és 7. zóna (Pozsony) is. Ez azt jelenti, hogy a 8-10. zónába eső növények a mi körülményeink között nem biztos, hogy túlélnék a telet teleltetés nélkül.

Hol találkozik a keménységi zónával, és hogyan hivatkoznak rá?

Amint azt észreveheti, sok webáruház, ahol növényeket lehet vásárolni, felsorolja a keménységi zónákat, amelyeket egy számmal vagy egy számmal és egy betűvel jelölnek (például Z6-os keménységi zóna).

Netkaná textília ako ochrana pred mrazom


mielőtt növényeket vásárol, ismerje meg a régiót, ahová ültetni fogja őket. Tudja meg, hogy az Ön régiójában mely növények fejlődnek jól. Érthető, hogy északon, ahol keményebbek a telek, később jön a tavasz.

Mikor és hol kezdjük el a zöldségtermesztést?

Avetőmag szállítója határozza meg, hogy mikor van amegfelelő időpont a zöldségek vetésére . A legtöbb vetőmag a 6-os keménységi zónához igazodik. Ez azt jelenti, hogy a melegebb területeken (7-es zóna) található kertek a vetőmag szállítója által ajánlottnál kicsit korábban is ültethetnek.

Ezzel szemben a hidegebb területeken (5. zóna) élő zöldségtermesztőknek érdemes olyanüvegházatbiztosítani , amely a hidegebb területeken jelentősen meghosszabbítja a tenyészidőt. Jó megoldás a palánták előnevelése.

Hogyan védjük meg a kényes növényeket a hidegtől?

Amediterrán növények, például apálmák és az olajfák többnyire a 7-es és 8-as zónába tartoznak. A kemény télben elengedhetetlen a teleltetésük. Ha ezeket a növényeket a kertjébe tervezi ültetni, biztosítson nekik védett helyet.

Avédett fekvés olyan helyet jelent, amely az északi széltől védett, különösen az északi széltől védett helyen van. Az így ültetett növényeket télire nem szőtt anyaggaltakarhatjuk be, ami megvédi a növényeket a fagykároktól. A hortenziák is különlegesebb gondozást és teleltetést igényelnek.

Netkaná textília

Azolyan növényeket, mint azoleander, a citrusfélék és a begóniák, többnyire konténerekben termesztik, amelyeket télire tárolnak. Sikerült már télen teleltetni kedvenc begóniáit?

Minden növénynek megvan a maga tűrőképességi határa. Önnek kell ezt figyelembe vennie, amikor növényt vásárol. Ön az, aki ismeri azt az éghajlatot, amelyben a kertje a legjobban helyezkedik el. Ne hanyagolja el a kertje teleltetését, tavasszal meghálálja.

A cikk szerzője

Mgr. Lenka Krčmáriková

Mgr. Lenka Krčmáriková

Záhradkárstvo je mojím koníčkom už niekoľko rokov. Často mávam dilemu vo výbere vhodného postreku proti škodcom v našej záhrade. S eshopom lacnepostreky.sk som začala spolupracovať v septembri 2019 ako obsahový manager. S mojím tímom hľadáme komplexné odpovede na vaše otázky. Nenašli ste, čo ste hľadali? Ozvite sa mi na poradna@lacnepostreky.sk a možno práve váš problém bude témou ďalšieho blogu.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is  

Ajánlott készítmények