+421 915 420 295 +421 915 420 295 | H - P 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Olcsó spray-k - webáruház
0
Kosár
Košík
0 Ft

Menu
Hírek » A legjobb szlovákiai almafajták. Melyek az Ön kedvencei?

29.09.2020

A legjobb szlovákiai almafajták. Melyek az Ön kedvencei?

Jabloň so zrelými červenými jablkami

Almatermesztéskor megkülönböztetitek, hogy az alma "őshonos" fajtánk, vagy csak háziasított? Érdekli a régi és az új almafajták közötti különbség? És alapvetően van-e egyáltalán értelme így osztályozni őket? "A mieink" csak a hosszú távú termesztés szempontjából, de valójában más országokból származnak, például Franciaországból, Belgiumból, Hollandiából stb. Az itthon továbbra is virágzó almafajtákról a következő szövegben olvashat bővebben.

a "mi" szlovákiai almafajtáink

Röviden, a helyi és regionális fajtáknak csak egy szűk válogatása tekinthető a "miénknek". Ezek mindegyike eredetileg az"almafa"fajták közétartozott , és fokozatosan jöttek létre vad vagy régóta honos fajták keresztezésével. Települési hullámok során, kereskedelmi útvonalak kereszteződéséből vagy fontos szolgáltatásokért cserébe "természetben" kerültek hozzánk.

Aszlovák fajtákat - a régi, őshonos fajtákat - csak korlátozott mértékben termesztik, és az adott régió éghajlati és kulturális viszonyaihoz kötődnek. Ez azt jelenti, hogy a világ más részein nem fordulnak elő. Felhívjuk a figyelmet a "Solivarské noble", a "Hontiarska končiarka" és a "Parména zlatá zimná" fajtákra.

Tudta, hogy Szlovákiában eredetileg több mint 300 almafajtát termesztettek, és hogy ma már ez a "kevés alma" is veszélyben van? ez részben az eltérő termesztési gyakorlatnak köszönhető - az almafákat gyengébb, kevésbé hatékony alanyokon nevelik. Sokukat nem is szánták további nemesítésre, ha csak szárításra vagy égetésre.

Goldstar odroda jabĺk

Milyen szempontok fontosak a megfelelő almafajta kiválasztásakor?

Azalanyválasztáson (a gyümölcsfa magassága) kívül célszerű megkülönböztetni a fajtákatérési idő, fagyállóság ésbetegségekkel szembeni ellenállóképesség alapján, valamint az egyes fajták képeit megnézve tájékozódhatunk az almafa gyökérzetének és elágazásának minőségéről is.

Előnyös, ha a legismertebb betegségekkel és kártevőkkelszemben ellenálló almafajtákraösszpontosítunk . Az almafák eleshetnek a rühtől, amely egy súlyos fertőzés után teljesen elcsúfítja azt. A legérzékenyebb fajta például a Golden Delicious. Érdekessége, hogy hazai körülmények között tárolva nagyon korán túlérik. A lisztharmatra is fogékony, erre a Delan Pro és a Calypso 480 SC többcélú szerek alkalmasak.

Ez egy másik fontos kritériumot is feltételez, mégpedig a fajta rendeltetését. A közvetlen fogyasztásra vagy a hosszú távú tárolásra szánt almát részesíti előnyben? Melyik mire alkalmasabb?

Jablko odrody Luna

Nyári és kora őszi fajták

Közvetlen fogyasztásra alkalmasak. Kisebb méretben termessze őket, egyenként legfeljebb 3 almát.

Amethyst

Újabb fajta, a Nella és a Vista Bella keresztezése. Augusztus elején érik, és a betakarítástól számított egy hónapig alkalmas fogyasztásra. A fa közepes magasságú, a gyümölcs lilásvörös. Előnye a betegségekkel szembeni ellenálló képessége és a könnyű metszhetőség.

Őszi és (késő)téli fajták

Hosszú távú tárolás akár hazai, pincés (hűvösebb) helyiségekben is.

Jablká odrody Fuji

GoldStar

Finom zöld színükről és a napos oldalról érkező rózsaszínes árnyalatról ismertek. Törékeny állaguk miattsokaknak nem tetszenek , de frissek és kellemes édeskés ízűek. Szedését október elejére tervezzük, januártól fogyasztható. Áprilisig vagy májusig tárolható.

Luna

Jól ismert cseh fajta, jellegzetes, nagy, gömbölyű, zöldes árnyalatú gyümölcsökkel. Nagyon aromás és édes. Csak alacsonyabb és közepes magasságokban ültethető. Október elején is szüretelhető, de már novemberben ehető.

Fuji

Világszerte népszerű téli fajta. Október második felében érik, és májusig tárolható. Hátránya anagyüzemi termesztés, ami még a sok elérhető klónja ellenére is kétségeket ébreszt a minőséggel kapcsolatban. Hazánkban kevésbé elterjedt, inkább az északi határvidékeken.

Pinova

Topaz odroda jabĺk

A déli területeken ajánlott ültetni. Bár kevésbé fogékony a gombabetegségekre, astrobilurin csoportba tartozó gombaölő szerekkelkell fenntartani . Csak lágy, vörös színű, előnye a fa könnyű alakíthatósága is.

Topáz

Tippünket egy igazán életerős, jó termőképességű cseh téli fajtával, a Topázzal zárjuk. Maximális betegségekkel szembeni ellenálló képességgel rendelkezik, és nagyobb magasságban is termeszthető. Íze frissítő, köszönhetően finom fűszerességének. Október elejére tervezik betakarítani, de folyamatosan ellenőrizze, különösen a magas terméshozamoknál.

A cikk szerzője

Mgr. Lenka Krčmáriková

Mgr. Lenka Krčmáriková

Záhradkárstvo je mojím koníčkom už niekoľko rokov. Často mávam dilemu vo výbere vhodného postreku proti škodcom v našej záhrade. S eshopom lacnepostreky.sk som začala spolupracovať v septembri 2019 ako obsahový manager. S mojím tímom hľadáme komplexné odpovede na vaše otázky. Nenašli ste, čo ste hľadali? Ozvite sa mi na poradna@lacnepostreky.sk a možno práve váš problém bude témou ďalšieho blogu.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is  

Ajánlott készítmények