0915 / 420 295 0915 / 420 295 | H - P 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Olcsó spray-k - webáruház
0
Kosár
Košík
0 Ft

Menu
Hírek » A gyümölcsfákon lévő zuzmók elleni küzdelem

12.01.2022

A gyümölcsfákon lévő zuzmók elleni küzdelem

Gyakran találkozunk a fák törzsét és ágait borító zuzmókkal. De vajon veszélyesek-e a későbbi termésre, és meg kell-e szabadulni tőlük? Legyen óvatos, ha nem tesz semmit, a helyzet rosszabbodhat. Tanácsot adunk, hogyan pusztítsa el a gyümölcsfákon lévő zuzmókat.

lišajníky na ovocných stromoch

Bizonyára Ön is észrevette már, hogyaz idősebb vagy elhanyagolt fákon megjelenik a zuzmó és a moha . A legtöbb esetben ezek gyümölcsfák - sárgabarack, szilva, cseresznye, alma vagy diófélék.

Veszélyesek a gyümölcsfákon lévő zuzmók?

Egyes szakértők szerint a zuzmók ártalmatlanok a gyümölcsfákra, mivel nem károsítják a fák kérgét, és nem parazitálják őket. Egyes fajok még antibiotikus hatásúak is.

A zuzmókat sokan a fákon lévő mohaként vagy rozsdás-szürke színűként érzékelik. Elsősorban a cseresznye-, meggy-, dió-, alma- és szilvafák ágain találhatók, általában a fa északi oldalán. A leggyakoribb zuzmók közé tartozik a korongos buborékféreg és a rénszarvas üregesféreg.

A fákon lévő zuzmók túlburjánzása

Afákon lévő zuzmók gombás betegségek, amelyek elszaporodásuk során behatolnak a fába, és a fa fokozatosan elpusztul. Másodlagos fertőzések forrását jelentik. Ráadásul, ha túl sokan vannak, búvóhelyet biztosítanak a telelő kártevők számára.

A zuzmók aljnövényzete víztározóként szolgál, és párás mikroklímát teremt. Ha a zuzmók túlburjánzanak, korlátozzák a gyümölcsfák légzését, és a gyümölcsöt hozó gallyak elhalnak.

lišajníky na stromoch

Párás környezet és zsúfolt lombkorona

Agyümölcsfákon található túl sok zuzmó szintén azt jelzi, hogy a termesztésükre nem alkalmas a helyszín. A zuzmók nedves környezetben, víztestek, erdők vagy sűrű faültetvények közelében fejlődnek.

A sűrű lombkoronák megakadályozzák a fák szellőzését és szellőzését. Ha a fát nem gondozzák megfelelően, akkor a zuzmófertőzés elszaporodását fogjuk látni.

Tippek a kertészek számára a zuzmók elleni küzdelemhez

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a zuzmók nem kívánatosak a fákon, mivel akadályozzák a fák légzését, megrövidítik az élettartamukat, és megteremtik a feltételeket a fát pusztító gombák szaporodásához.

A fák túlvilágítása

A gyümölcsfákon csak akkor képződnek zuzmók, ha a körülmények megfelelőek ehhez. A nedvesség és az árnyék a fő kiváltó okok közé tartozik.

Nézzen körül a fákon. Ha sűrű koronájuk van, kora tavasszal (február második fele - március eleje)próbálja meg túlvilágítaniőket . A nap gondoskodik arról, hogy a zuzmók ne virágozzanak tovább. Tanácsot adunk a gyümölcsfák helyes metszéséhez.

 

A tippünk
jelentős fiatalító vágáskor gondolj arra, hogy a nagy sebeket fás balzsammal kezeld. Ez megvédi őket a kiszáradástól, és segíti a sebek gyógyulását a vágás után.

 

Drótkefe

A leghatékonyabb és legegyszerűbb módja az esztétikátlan zuzmóktól való megszabadulásnak a lekaparásuk. Általában már november végén ajánlatos a zuzmókat ecsettel óvatosan eltávolítani, majd a törzseket és a vastag ágakat mésztejjel permetezni.bio plantella hasene vapno

Amésztej alkalmazásakor tartsa be a 1,5 kg-2 kg oltott mész arányát 10 l vízhez (BIO Plantella - fatörzsbevonat ). Ez nemcsak a fákat védi a zuzmóktól, hanem megakadályozza a fagyást és a korai duzzadást is.

Azoltott mész vas-szulfátot tartalmaz, amely erős pH-értéke miatt megakadályozza a mohák és zuzmók kialakulását és megtelepedését a gyümölcsfákon. Kiszárítja a gombabetegségeket.

Azuzmókat azonbansoha ne távolítsa el késsel, mert az könnyen belevág a kéregbe és károsítja azt.

Lichens - permetezéskuprikol 50

Ha hosszú ideig nem tud megszabadulni a benőtt zuzmóktól, távolítsa el őket biztonságos, a fákat nem károsító permetszerrel.

Jó választás a Kuprikol 50gombaölő szer, a kertészek számára jól ismert rézkészítmény, amely sokféle növényt véd a gombabetegségek ellen. A Kuprikol tisztítja a kéregállományt, és biztosítja a szép és egészséges gyümölcsöket.

 

A tippünk
a zuzmó nemcsak a gyümölcsfák öreg törzsén és ágain jelenik meg, hanem a cserjéken és bokrokon is, mint például a ribizli és az egres. Hacsak nem világos környezetben termesztjük őket, a zuzmó gyakori probléma. Novemberben mésszel dörzsölje be őket, tavasszal pedig alkalmazza a Kuprikol 50-et.

 

AGreen Rock vas-szulfátot tartalmaz, egy vastartalmú monohidrátot, amely szintén elnyomja a zuzmókat és a mohákat.

Kerülje a fákon lévő zuzmókat

Bár bizonyos esetekben kihívást jelent, a fák gombabetegségei is megelőzhetők. Csak akkor lesz egészséges és bőséges a termés, ha alaposan és rendszeresen gondozza kertjét.

 

Autor článku

Mgr. Lenka Krčmáriková

Mgr. Lenka Krčmáriková

Záhradkárstvo je mojím koníčkom už niekoľko rokov. Často mávam dilemu vo výbere vhodného postreku proti škodcom v našej záhrade. S eshopom lacnepostreky.sk som začala spolupracovať v septembri 2019 ako obsahový manager. S mojím tímom hľadáme komplexné odpovede na vaše otázky. Nenašli ste, čo ste hľadali? Ozvite sa mi na poradna@lacnepostreky.sk a možno práve váš problém bude témou ďalšieho blogu.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is  

Ajánlott készítmények

Skladom podľa variantu
*****
Új
Bio plantella védőbevonat a fatörzsek számára
3 030 Ft
 ks 
+
-
A fák törzsének bevonata, amely véd a fagy ellen és biológiailag véd a kártevők, gombabetegségek, mohák és zuzmók ellen.

Ezt elküldhetjük látogatóink adatainak elemzésére, webhelyünk fejlesztésére, személyre szabott tartalom megjelenítésére és nagyszerű webhely-élmény biztosítására. Ha többet szeretne tudni az általunk használt cookies, nyissa meg a beállításokat.