0915 / 420 295 0915 / 420 295 | H - P 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Olcsó spray-k - webáruház
0
Kosár
Košík
0 Ft

Menu
Hírek » Gyönyörű még télen is! Szerezze be ezeket a szívós növényeket az erkélyére!

29.12.2023

Gyönyörű még télen is! Szerezze be ezeket a szívós növényeket az erkélyére!

Atél és a hideg időjárás nem jelenti azt, hogy le kell mondanod a gyönyörű, virágzó balkonról! Számos olyanszívós (és egzotikus) növény létezik, amelyek enyhe éghajlatunkon könnyedén túlélik a szabadban az egész telet. Az alábbi sorokban a legnépszerűbb fajokat soroljuk fel, a termesztésükre és gondozásukra vonatkozó gyakorlati útmutatásokkal együtt.

A balkonjainkon leggyakrabban előforduló szívós növények a fűszernövények, ezért kezdjük velük!

Növények és kenderfélék

Akenderek és a sásfélék a balkonok és kertek hálás, szívós növényei. Nem bánják a fagyot és a havat sem! A kenderek egyáltalán nem hullatják leveleiket, és gyönyörű, harang alakú virágaikkal nyár végétől késő őszig virágoznak. A sásfélék viszont csak novemberben, sőt némelyikük még januárban, májusig virágzik. És nem is olyan nehéz őket termeszteni, csak néhány fontos útmutatót kell betartani.

Azalapszabály az, hogy a "szívós"jelöléssel ellátott kender- és kenderfajtákat válassz uk - nem minden fajta bírja ugyanolyan mértékben a hideget és a fagyot.

Forestina Profík substrát pre modré hortenzie

Ezek a szívós virágok a napos helyetkedvelik , de a világos félárnyékos helyet is elviselik. A savanyú talajt kedvelik, amelynek pH-ja < 5. Ha a talaj túl lúgos, akkor tőzeg, savanyítószer hozzáadásával vagy savanyúságot kedvelő aljnövényzet használatával módosíthatja azt.

Akánikula és a kánikula szereti a rendszeres, egyenletes öntözést - a talajt állandóan nedvesen kell tartani, de nem vizesedhet el.

Évente egyszer, a vegetációs időszak kezdete előtt trágyázza a kendereket és a kánikulát egy speciális, kifejezetten e növények számára kifejlesztett savas trágyával.Agro vitality komplex čučoriedky

Télen mulcsozza atalajt a gyökerek körül , hogy megakadályozza a gyökerek megfagyását és a fontos nedvesség felesleges elvesztését. Használhat nem szőtt szövetet is.

Akökény és a kender "önmagában" is gyönyörűen mutat a cserepekben, de kombinálhatja is őket! A törpe tűlevelűek vagy a dísznövényekremekül illenek egymáshoz ! Más népszerű, szívós növények, amelyek kiegészítik a cserépben lévő kökényt, a ciklámen, a gentián, az árvácska vagy a hellebore. Ezek a növények szintén csak télen kezdenek virágozni, ami teljesen varázslatossá teszi az erkélyét (tökéletes karácsonyra!).

Tűlevelűek - törpe tűlevelűek

Ami éghajlati övezetünkben őshonos tűlevelű növényeink - lucfenyő, tiszafa, boróka, fenyő vagy ciprus -kultúrnövényei tökéletesek téli virágként az erkélyre . Könnyen termeszthetőek, csak arra kell figyelned, hogy ne száradjanak ki. Tél előtt jól öntözd meg őket, majd öntözd meg, amikor a hőmérséklet fagypont fölé emelkedik.

Sikeres termesztésükhöz és boldog, egészséges életükhöz fontos néhány irányelv betartása. A tűlevelűek többnyire napos helyetigényelnek , de egyes fajok a félárnyékos körülményeket is elviselik. A jó vízelvezetésű, könnyű talajt kedvelik. Ha a talaj nehéz vagy nem túl vízáteresztő, homokot vagy fakérget adhat hozzá. A legtöbb tűlevelű faj semleges vagy savanyú talajt igényel. Ha a talaj túl savanyú, meszezéssel módosítsa azt.

Hoštické hnojivo ihličnany a okrasné dreviny

Nem igénylik a tápanyagokat , de atűlevelűekrendszeres trágyázása tűlevelű műtrágyával elősegítheti az egészséges növekedést és fejlődést.

Afiatal tűlevelűek érzékenyebbek lehetnek a fagyra, ezért télen mindenképpen mulcsozzuk atalajt . A tűlevelűek általában érzékenyek a szélre, ezért helyezzük őket szélvédett területre, vagy alakítsunk ki szélvédelmet.

A tűlevelűek gyönyörű kiegészítői az erkélynek! Mit szólna néhány szokatlan dísznövényhez?

Díszkáposzta

Adíszkáposzta az egyik legkedveltebb téli kültéri virág, és a klasszikus káposztával rokon. Nyitott levélrozettája úgy néz ki, mint egy nagy virág, és a közepe általában élénk színű (piros, lila vagy fehér). Az enyhe fagyokat is jól bírja, és -10 Celsius-fokos és az alatti hőmérsékleten is élénk színűvé "változik"!

Adíszkáposzta magjait közvetlenül a talajba lehet ültetni, vagy a palántákat a tavasz kezdete előtt beltérben is nevelhetjük. A díszkáposzta napos helyetigényel (hogy szépen színeződjön), de a világos árnyékot is elviseli.

Alegjobban áteresztő, nedves talajbanérzi magát . A gyökérrothadás megelőzése érdekében ültessük őket olyan cserépbe, amelyen sok vízelvezető lyuk van. Tartsuk nedvesen a talajt, de vigyázzunk, hogy ne ázzanak el! A díszkáposzta nem tűri a gyökerek körüli állóvizet.

 

Tippünk:

amagasabb káliumtartalmúvirágzó növénytrágya kiválóan alkalmas a díszkáposzta trágyázására (ez elősegíti a levélszíneződést) .

 

A hideghónapokban ez a növény még szebbnek tűnik, mivel a fagyoktól kapja gyönyörű színét. Ha enyhe a tél, nyugodtan hagyd végig kint.

Borostyán

Aborostyán egy gyönyörű kúszónövény, amely erkélyeinken is népszerű. Fagyálló, és számos fajtája létezik, különböző színű levelekkel. Rendszeres metszéssel kell kordában tartani, és teljes árnyékban is jól érzi magát.

Aborostyán félárnyékos vagy árnyékos helyrevaló , de napos helyen is nevelhető, csak gondoskodjunk a megfelelő öntözésről. A megfelelő talaj jól áteresztő, elegendő tápanyagot tartalmazó talaj. A borostyán semleges vagy savas pH-jú talajban érzi jól magát. Tartsuk nedvesen a talajt rendszeres öntözéssel, de vigyázzunk, hogy ne legyen túlságosan átnedvesedett.

Kapka na izbové rastliny kvitnúce

Tavasszal és ősszel trágyázza a borostyánt virágzó növénytrágyával. Vigyázzon a magas nitrogéntartalommal, mert az túlzott levélnövekedésre ösztönöz.

A borostyánnak olyan támasztékra van szüksége, amelyre fel tud mászni a jó növekedéshez. Ültesse cserépbe vagy a falra, és hamarosan gyönyörű, lombos balkonja lesz.

Egyes fajok fagyállóak, de nem mindegyik - ezért a megfelelő növények kiválasztásakor figyelmesen olvassa el a címkét. A talaj feliszapolása és a növények letakarása (pl. nem szőtt anyaggal) megvédi őket a keményebb fagyoktól, és megtartja a szükséges nedvességet.

Magyal és mahónia

Amagyallevelű magyal a karácsonyi növény kvintesszenciája Nagy-Britanniában. Azonban csak az alacsony fagyokat tűri, ezért a mi körülményeink között a magyallevelű mahónia, amely akár mínusz 24 Celsius-fokig is elviseli a hőmérsékletet, megfelelőbb. Hogy melyiket választja, az Ön döntésén múlik, de egy biztos - mindkét téli balkonvirág tökéletes ünnepi hangulatot teremt.

Holly

A klematisznak a napos és félárnyékos fekvés ismegfelel . Jó vízelvezetésű, semleges vagy savanyú talajra van szüksége. Ideális esetben a talaj humuszban gazdag legyen. Tartsa nedvesen a talajt, de ügyeljen arra, hogy ne legyen nedves. A klematisz nem igényes a tápanyagokra, elég egy kiegyensúlyozott trágyázás tavasszal, majd a vegetációs időszak alatt. A fiatal növényeknek keményebb fagyok esetén védelemre lehet szükségük, az idősebbek könnyen megbirkóznak a fagyokkal.

Mahonia

A Mahonia a napos, félárnyékos helyen érzi jól magát, egyes fajok az árnyékot is jól bírják. Sokféle talajtípust elvisel (a jó vízelvezetésű, könnyű talaj megfelelő), de fontos, hogy állandóan nedvesen tartsuk. Juhočeské hnojivo na rododendrony, azalky a iné kyslomilné rastliny

Tavasszal amahóniának jót tesz a szerves és savastrágyázás , de óvakodjunk a túl sok nitrogéntől - fennáll a túlburjánzás veszélye.

A mahónia jól bírja a nagy fagyokat, de a fiatal növényeknek extra védelemre lehet szükségük a nagyon hideg napokon.

Fűzfű

A legismertebb faj a kamcsatkai földikutya, amely jól bírja az igazán fagyos körülményeket - és a levelei soha nem hullanak le! A törzs akár -40, a virágok pedig akár -7 Celsius-fokig is kibírják a fagyot. Ez a sűrűn elágazó cserje amellett, hogy gyönyörű dísz, édes gyümölcsöt is terem, amelyre májusban számíthat. A gyümölcsök hengeres áfonyára hasonlítanak.

Ha nem tudod eldönteni, milyen virágot tegyél az erkélyedre télen, mindenképpen a földlabdát válaszd. Ez az egyik legkeményebb növény, és bónuszként a fent említett gyümölcsei is igazi bónuszt jelentenek!

A zelomez a napos és félárnyékos helyeketkedveli . A napos fekvés elősegíti a jobb virágzást és a gyümölcsök érését.

A talaj legyen jól áteresztő, humuszban gazdag, pH-ja semleges vagy savas pH-jú. Ha a talaj nehéz vagy meszes, adjunk hozzá tőzeget, és kész.

Tartsa a talajt nedvesen, de kerülje a nedvesedést. A rendszeres öntözés a szárazabb időszakokban és a gyümölcsök érése idején igazán fontos.

A növénygyökerei körüli mulcsozás segít nedvesen tartani a talajt, elnyomja a gyomok növekedését, és megvédi a gyökereket a szélsőséges hőmérsékleti hatásoktól.

Alacsony fenntartási igénye miatt az ország minden területén termeszthető. Szóval, az Ön balkonjának is része lesz?

Gaultéria

Agaulteria karácsonykor kedvelt dísznövény. Apró, bőrszerű levelei és sok apró, piros termése van. Nagyon fagytűrő.

AGaulteria a félárnyékos vagy árnyékos helyetkedveli . Napos helyen igényesebb a rendszeres öntözésre. Savanyú, kellően áteresztő talajt igényel. Egyenletes öntözést is igényel, és nem szereti a túl száraz vagy vizes talajt.

Jót tesz neki a műtrágya, ha savanyú talajra valót vagy arododendronok és azáleák számára valót használ. A gyökerek mulcsozása segít megtartani a nedvességet, és megakadályozza a talaj és a növény átfagyását.Floria azalky a rododendróny

AGaulteria egyes fajainak ízletes és zamatos a termése, de vannak olyan fajok is, amelyeknek ízetlen és ízetlen a termése - ha ezeket a gyümölcsöket szeretné fogyasztani, győződjön meg róla, hogy a megfelelő fajtát választja.

Természetesennem csak ezeket a szívós növényeket termesztheti az erkélyén. Más népszerű fajok közé tartozik például a heukker, a Siebold-kövirózsa vagy az Ezüstdrót.

Reméljük, hogy útmutatónk segít a tökéletes téli balkon kialakításában, tele a legszebb virágokkal . Az ideális ültetési hőmérsékletről bővebben cikkünkben olvashat . Ha jobban eligazodna a keménynövények kiválasztásában, olvassa el a szlovákiai keménységi zónákról szóló cikkünket.

Autor článku

Mgr. Lenka Krčmáriková

Mgr. Lenka Krčmáriková

Záhradkárstvo je mojím koníčkom už niekoľko rokov. Často mávam dilemu vo výbere vhodného postreku proti škodcom v našej záhrade. S eshopom lacnepostreky.sk som začala spolupracovať v septembri 2019 ako obsahový manager. S mojím tímom hľadáme komplexné odpovede na vaše otázky. Nenašli ste, čo ste hľadali? Ozvite sa mi na poradna@lacnepostreky.sk a možno práve váš problém bude témou ďalšieho blogu.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is  

Ajánlott készítmények

Na sklade > 20 ks
*****
Agro vitalitás komplex áfonya
1 795 Ft
 ks 
+
-
Folyékony, trágyázó és élénkítő hatású biostimulátor, amelyet áfonya, áfonya, azálea, rododendron és más fűszernövények táplálására terveztek.
Na sklade > 20 ks
*****
Floria azáleák és rododendronok
2 820 Ft
 ks 
+
-
Nagyon hatékony és gyorsan ható kétkomponensű műtrágya, amely ideális az azáleák, rododendronok és más savanyúságot kedvelő növények (pl. kanadai áfonya) számára.
Skladom u dodávateľa
Forestina Profík szubsztrátum kék hortenziákhoz
2 590 Ft
 ks 
+
-
A kék hortenziák aljzatát kifejezetten a savakat kedvelő növények termesztésére tervezték.
Skladom podľa variantu
*****
Hostic műtrágya tűlevelűek és díszfák
6 385 Ft
 ks 
+
-
A főelemek (NPK) és a magnézium jelentős aránya garantálja a tűlevelűek és díszfák megfelelő komplex táplálását a teljes tenyészidőszak alatt.
Na sklade > 10 ks
*****
Dél-cseh műtrágya rododendronok, azáleák és más savkedvelő növények számára
4 135 Ft
 ks 
+
-
Szerves-ásványi NPK műtrágya - granulátum rododendronok, azáleák és más savakat kedvelő növények számára.
Skladom podľa variantu
*****
Csepp a virágzó szobanövényeken
1 130 Ft
 ks 
+
-
A szobanövény virágzó műtrágya minden növény és díszvirág trágyázására szolgál.
Skladom podľa variantu
*****
Nem szőtt szövet barna uv-stabilizált 50 g/m2
2 125 Ft
 ks 
+
-
A barna nem szőtt agrotextília kiválóan alkalmas a kéreg alapanyagaként, megakadályozza a gyomok növekedését és a talaj túlzott párolgását. 50g/m2 súly.
Na sklade > 20 ks
*****
Talajsavanyító 2 az 1-ben
1 670 Ft
 ks 
+
-
Talajsavanyító és folyékony műtrágya azáleák és rododendronok számára 2 az 1-ben.

Ezt elküldhetjük látogatóink adatainak elemzésére, webhelyünk fejlesztésére, személyre szabott tartalom megjelenítésére és nagyszerű webhely-élmény biztosítására. Ha többet szeretne tudni az általunk használt cookies, nyissa meg a beállításokat.