0915 / 420 295 0915 / 420 295 | PO - PÁ 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Lacné postreky - internetový obchod
0
Kosár
Košík
0 Ft

Menu
Hírek » Hogyan védheti meg kutyáját a leghatékonyabban a kullancsok ellen?

02.04.2020

Hogyan védheti meg kutyáját a leghatékonyabban a kullancsok ellen?

Pes ležiaci v záhrade na trávniku

A tavasz első sugarainak megérkezésével a kullancsok és más ektoparaziták minden melegvérű gazdát megfertőznek. Ide tartozik maga az ember is, de az állatok is. Ne hagyjuk, hogy hűséges házőrző kutyánkat legyengítse valamelyik fertőző betegség, amit hordoz. Rá van utalva a segítségünkre, ezért legyünk következetesebbek és figyeljünk oda rá.

Alapvető megelőző lépések

Ahigiénia akutyáknál is fontos, és a gazdának rendszeresen gondoskodnia kell róla. Hátránya, hogy a sűrű szőrzet gyakran eltakarhat különböző bőrkinövéseket, harapási sebeket vagy parazitafertőzéseket.

Higiéniai intézkedések - fésülködés és samponozás

A sűrű szőrű kutyákat legalább hetente kétszerkefélje meg .

Masírovanie a škrabkanie pokožky hlavy psaVyčesávanie psa v salóne

A fejbőrtől kezdve, különösen a szemek és a fülek körül legyen óvatos. Ujjal fésülje át a túl finom és rövid szőrzetet, és távolítsa el az elhalt, kusza részeket. Ezeket a legjobb levágni. Ezt tegye a mellkas és a has fölött, nem hagyva ki az oldalakat és a nemi szervek közelében lévő alsó részeket. Ezeken a területeken és a háton is fésülje meg könnyebben, és válasszon finomabb fésűk közül.

Afésülködés különösen fontos kora tavasszal és ősszel, amikor a szőrzet vedlik és nagyobb a kártevők fertőzésének kockázata. Ez segít a szőrzet jobb állapotban tartásában. Gyengéd masszírozó hatása is van, ami javítja a bőr vérellátását.

Lassan haladjunk, és ne hagyjunk észrevétlenül semmilyen csomót vagy gyulladt területet. Nem minden bőrhiba igényel azonnali állatorvosi ellátást, például a kullancsok, bolhák és tetvek ellen az általánosan kapható parazitaellenes szerekműködnek . A készítmények hosszan tartó hatásúak, elpusztítják a kórokozókat, és ártalmatlanok emberre és kutyára egyaránt.

Tanácsunk - Általában a kutyák jobban tűrik a kefélést, mint a fürdetést. Egyesek támadással reagálnak rá, ezért óvatosan kell eljárni. Először csak néhány centi víz legyen a fürdőben. Fokozatosan adagoljuk, áztassuk be a bundát, ne használjuk rögtön a tusfürdőt és a sampont. A kisállat-kellékek között általában találunk olyan samponokat is, amelyek kullancsok ellen hatnak. Hátrányuk, hogy rövid ideig hatnak.

Očkovanie psa u veterinára

Oltás - igen vagy nem?

Akullancsok elleni oltás szintén fontos megelőző intézkedés. Bár sok kutyatulajdonos kerüli, legalább a kullancsok szintjét figyelembe kell venniük a területen. A kutyákat kizárólag atéli hónapokbanoltsák be , a vakcina hatása nem azonnali. A szezonban már késő lehet. Az oltás különösen ajánlott a vadászó fajták számára , amelyekkel rendszeresen sűrű erdőkben tartózkodik.

A leghatékonyabb parazitaellenes szerek kiválasztása

Az egyes termékeket aszerint kell kiválasztania, hogy mennyire nehéz őket alkalmazni, mennyi időbe telik, amíg az első pozitív hatások jelentkeznek, és nem utolsósorban a piacon való elérhetőségük alapján.

Pipetovanie psa proti parazitom u veterinára

Pipetták

a hatékony parazitaellenes pipetta nemcsak elriasztja, hanem el is pusztítja a kullancsokat, szúnyogokat vagy szúró legyeket. A permetrin hatóanyaggal kiegészítve akár ötször nagyobb védelmet nyújtanak, mint más termékek.

Vigyázat: Ez az anyag mérgező a macskákra. Ezért ezeket a termékeket kizárólag kutyákon használja.

Amásodperc töredéke alatt taszítják el a kullancsokat, azaz mielőtt még esélyük lenne a megtapadásra és a betegségek fokozatos átvitelére. Ez egy erősen taszító hatás. Nem ártanak a kölyköknek és a szoptató szukáknak. A pipettát mindig csak ép bőrre alkalmazza.

Ezek közül több is az általánosan kapható spot-on készítményekközé tartozik , amelyeket közvetlenül a nyakra vagy a lapockák közé kell felvinni. Ezek a készítmények körülbelül 1 hónapig hatásosak a kullancsok ellen. Maga a hatás gyakoribb fürdéssel csökkenthető.

Antiparazitny sprejAntiparazitny obojok

Sprayk

Ezeket a kutyák kullancsok és más ektoparaziták elleni védelmére csak ritkán használják. Ennek főleg az az oka, hogy apermetszerekalkalmazása kellemetlen a kutyák számára, és nagyon óvatos kezelést igényel. Egyenletesen kell alkalmazni őket, ezért a kutyának mozdulatlanul kell állnia vagy feküdnie. Ez nagyon kellemetlen, és a hatás is rövid ideig tart.

Nyakörv

Aparazitaellenes kullancsnyakörveknagy előnye a jó 4-6 hónapos időtartam. Még ha vízálló nyakörvet is kap a kutya, akkor is ajánlott a fürdetést és minden más vízzel való érintkezést korlátozni legalább a felszerelést követő első 5 napban. Ellenkező esetben a hatóanyagok egyenetlenül szabadulhatnak fel. Az egyik legfontosabb éppen adeltametrin, amelynek azonnali taszító (repellens) a pusztító (rovarölő) hatása. A parazita először zavartságot, koordinációs zavarokat, bénulást, sőt halált is mutat. A hatás maximalizálása érdekében javasoljuk a személyre szabott nyakörveket, és a behúzás szorosságát a nyaktól két ujjal történő lazítással ellenőrizni.

Odstraňovanie kliešťa z psieho ucha u veterinára

Miért inkább a jigek?

Aparaziták elleni megelőző szerek mindig jobb alternatívát jelentenek, mint a kullancs helytelen eltávolítása a testfelületről. A készítmények összetételét azállatorvosi társaságokjavasolják , amelyek gondoskodnak arról, hogy a Lyme-kór, a babesiosis és az ehrlichiosis kockázata minimális legyen.

Afertőző betegségek átvitelét akaratlanul is elősegítheti a kullancs megfojtása, amikor olajjal dörzsöljük vagy csipesszel kiszedjük. A kullancs törmeléke és a kiválasztódott baktériumok ezt követően növelik a fertőzések kockázatát.

Mivel csak a legjobbat szeretnénk hűséges kutyusunknak, az alapcsomagjának tartalmaznia kell jó minőségű parazitaellenes és általános higiéniai termékeket, valamint sok-sok szeretetet.

Autor článku

Mgr. Lenka Krčmáriková

Mgr. Lenka Krčmáriková

Zahrádkářství je mým koníčkem již několik let. Často mívám dilema ve výběru vhodného postřiku proti škůdcům v naší zahradě. S eshopem levnepostriky.cz jsem začala spolupracovat v září 2019 jako obsahový manager. S mým týmem hledáme komplexní odpovědi na vaše otázky. Nenašli jste, co jste hledali? Ozvěte se mi na poradna@levnepostriky.cz a možná právě váš problém bude tématem dalšího blogu.

Líbil se Vám článek? Podělte se s ostatními  

Doporučené přípravky

Skladom u dodávateľa
*****
Almus champion kék
2 180 Ft
 db 
+
-
Az állatokon élő ektoparaziták elpusztítására szolgáló termék. Hatékony az állatokon élő összes ismert ektoparazita faj ellen, elpusztítja a baktériumokat is. Az emberre és a melegv
Skladom u dodávateľa
Termék_év_2017
Kiemelkedő kutya felnőtt
17 425 Ft
 db 
+
-
Teljes értékű eledel kis és közepes fajtájú kutyák számára. A receptúra a kutyatáplálás legújabb trendjein alapul.
Skladom u dodávateľa
Eminent rangidős
18 555 Ft
 db 
+
-
Teljes értékű eledel idősebb és túlsúlyos kutyák számára. 55% állati fehérje.
Skladom u dodávateľa
Eminent érzékeny
21 445 Ft
 db 
+
-
Teljes értékű eledel minden fajta felnőtt kutyának. 75 % állati fehérje.

Ezt elküldhetjük látogatóink adatainak elemzésére, webhelyünk fejlesztésére, személyre szabott tartalom megjelenítésére és nagyszerű webhely-élmény biztosítására. Ha többet szeretne tudni az általunk használt cookies, nyissa meg a beállításokat.