+421 915 420 295 +421 915 420 295 | H - P 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Olcsó spray-k - webáruház
0
Kosár
Košík
0 Ft

Menu

Műtrágyák

Ez egy speciális növényi táplálék, amely különböző, a növényi élethez nélkülözhetetlen kémiai elemeket tartalmaz.

A legtöbb műtrágya nitrogént, foszfort, ként, kalciumot, magnéziumot, káliumot, de minimális mennyiségű nyomelemet is tartalmaz, mint például krómot, vasat, molibdént stb. A növény ezeket a leveleken vagy a gyökereken keresztül veszi fel.

Aplikácia dusíkatého vápna na pole

A nitrogén jelentősége a műtrágyában

A műtrágyában lévő nitrogén "növényi táplálékot" jelent. A nitrogénben gazdag műtrágyákat kizárólag tavasszal és nyáron használják, mivel gyorsabb növekedést biztosítanak a növényeknek.

hatások - a fák gyorsabban növesztik a leveleket, a gyep vastagabb lesz, a balkonnövények nagyobb virágfelületet kapnak.

Ha túlzásba viszi a nitrogén adagolását, a növények törékenyek és fogékonyak lesznek a betegségekre. Ahogy nőnek a növények, úgy merülnek ki. Ezért ősszel nem használunk nitrogénműtrágyát. Nem akkor kell növekedniük, hanem a télre való felkészüléshez.

Anitrogénműtrágyákközé tartozik például az ammónium-nitrát, az ammónium-liniment, a nátrium-nitrát vagy a nitrogénes mész.

A nitrogénes mész az egyik legrégebbi biológiai talajfertőtlenítő szer. A természetes nyersanyagoknak, mint a mészkő, a szén és a levegőben lévő nitrogénnek köszönhetően a talaj feldúsul az alapvető tápanyagokkal, a nitrogénnel és a kalciummal. Előnyei közé tartozik, hogy nem veszélyezteti a felszíni vízforrásokat, nem hagy maradványokat, nem károsítja a növényeket és maradék nélkül bomlik le a talajban. A nitrogénes mész a komposztban is használható a biológiai lebomlás elősegítésére

Hatöbbet szeretne megtudni erről a hasznos termékről, pl. hogyan kell alkalmazni stb., olvassa el A nitrogénmész fontossága a kertbencímű cikket .

A kálium jelentősége a műtrágyában

A kálium a növényi szöveteket keményebbé és tartósabbá teszi. Augusztus végétől kezdve a növényeket fel kell készíteni a fagyokra, azaz káliumtartalmú műtrágyákkal kell trágyázni. Akáliumtartalmú műtrágyákat például a kálium-klorid és a szilvit vagy a fahamu jelenti.

A foszfor jelentősége a műtrágyában

A foszfor a növényt jó kondícióban tartja, ahogyan a C-vitamin is teszi ezt velünk. A vetéstől a virágzásig vagy a betakarításig, de leginkább nyáron használjuk, hogy a termés jól érjen.

Az egykomponensű műtrágyák csak egy elemet tartalmaznak, ellentétben a többkomponensű/összetett/teljes műtrágyákkal, amelyek nyomelemeket is tartalmaznak.

Afoszfátműtrágyákközé tartoznak a szuperfoszfátok, a csapadékok, a foszforitok, a Thomas-liszt vagy a csontliszt.

Milyen alapvető műtrágyatípusokat találhat nálunk?

A kertészeknek két pólusa van - azok, akik szerves trágyát (trágya, komposzt) használnak, és azok, akik nem kedvelik az ásványi trágyákat. A trágyákat azonban kombinálni kell.

Hnoj v záhrade

Szerves műtrágyák

 • Növényi vagy állati eredetű

 • Szerves műtrágyaként is ismertek

 • Ideálisak a kerti növények termesztéséhez és kézi öntözéshez

 • Hozzájárulnak a humuszképződéshez

 • Táplálékuk nélkül a talaj gyorsan kimerülne

 • Ez magában foglalja a friss trágyát, a karbamidot

 • A különböző trágyák alternatívája a szerves trágya fermentált granulátum formájában

Hnojenie záhrady granulovaným hnojivom

Ásványi műtrágyák

 • Ezeket különböző vegyületek keverésével állítják elő, hogy a biogén összetevők és nyomelemek ideális arányát tartalmazzák

 • Hosszabb eltarthatósági idővel és pontos összetétellel rendelkeznek

 • Dúsítják a talajt azokkal az anyagokkal, amelyek a leginkább hiányoznak neki - nitrogénnel, káliummal és foszforral

 • A magasabb kálium- és foszfortartalmúak alkalmasak őszi vetésre

 • Gyakranhasználják hidroponikus vagy aeroponikus növénytermesztésre, ami sokkal gyorsabb, mint a talajban történő termesztés

Hogyan kell megfelelően trágyázni az év során?

Minden növénynek más-más elemekre van szüksége az év folyamán, ezért a műtrágyákat elsősorban tavaszi (starter), nyári és őszi műtrágyákra osztják.

Tavasszal - főként nitrogéntartalmú műtrágyák (pl. nitrogéntartalmú mész)

Nyár - foszforban és káliumban gazdag műtrágyák

Ősszel - minimalizáljuk a nitrogént és adjunk nekik káliumot, így könnyebben átvészelik a telet.

A műtrágyák típusai és fajtái

NPK minerálne hnojivo


az aljzat biztosítja a növények számára a tápanyagot, amelyet a műtrágyából kapnak, amikor az elf ogy.

Afolyékony műtrágyák ideálisak legfeljebb 7 literes cserepekben való használatra. Ha kertet vagy nagy cserepeket tervez trágyázni, trágyázzon hosszú hatású műtrágyákkal. Ezeket könnyű alkalmazni, mivel csak fel kell oldani vízben, és rá kell permetezni a növényekre. A műtrágyaadagolók általában a csomagolásban találhatók, ezért csak olvassa el a csomagoláson található utasításokat.

Ateljes értékű műtrágyák olyan tápanyagokat jelentenek, amelyek a 3 alapelemet az évszaknak megfelelően változó arányban tartalmazzák. Gyakran NPK-műtrágyaként is ismertek. Az N a nitrogént, a P a foszfort és a K a káliumot jelenti. Ezeket a talaj ültetés előtti alaptrágyázására használják.

AzNPK műtrágyák a legalkalmasabbak a zöldségek, gyümölcsösök, szántóföldi növények, dísznövények és szőlőültetvények trágyázására.

NPK minerálne hnojivo

Azoldható műtrágyák a legolcsóbbak, de elkészítésük munkaigényesebb, mivel mérlegelni kell őket, és emlékezni kell, hogy mennyi műtrágyát használt el egy teljes kancsóhoz. A maradék műtrágyát jól zárja le a csomagolásból, és a következő szezonban használja fel.

Ahosszú hatású műtrágyákattabletta vagy granulátum formájábanárulják, ezeket granulált műtrágyáknak nevezik. Ezeket már a palánták kihajtása közben is kijuttathatod. Körülbelül 4 hónapig tartanak, így cserépbe, gyepre is teheted őket. Jelentős beruházást jelentenek, de sok időt és munkát spórolsz meg velük.

Nagyanyáink műtrágyái

Ha nincs komposzthalom, és nem szeretne műtrágyát vásárolni a boltban, próbálja meg otthon elkészíteni a sajátját. Megpróbálhat műtrágyát készíteni banánhéjból, kávézaccból, tojáshéjból vagy muskátliélesztőből.