Téli hagyma - Hiberna sárga 2g
Nagy terméshozamú téli fajta, nagy gömbölyded vagy enyhén lapított gömbölyű hagymával, közepes vagy vastagabb nyakkal. A hús fehér, szilárd, finom, nagyon jó hagymás ízű. A hagymát sárgásbarnától bronzbarna színű, sötétebb erezetű szoknya veszi körül.
a címről 350 Ft | db |
Készleten a beszállítónál
Allium cepa / Hagyma Leírás: Hagyma termesztése közvetlen vetésből.
A meleg területeken a közepesen agyagos, homokos vályogtalajok a legalkalmasabbak a hagyma termesztésére. Jó tápanyagellátottságú, legalább 5,5 pH-értékkel rendelkező, másod- és harmadrendű talajnak minősül. A lehető legkorábbi tavaszi vetés, hogy a magok elegendő nedvességhez jussanak, 30-35 cm-es sorokba, 2-3 cm mélyre. Egyenletesítse a sorokat szükség szerint 4-5 cm-re. A tenyészidőszak alatt ügyeljen a talajművelésre a levegőztetett talajszerkezet fenntartása érdekében. Az öntözés megfelelő, de csak július közepéig. Zárt fekvésben és csapadékosabb évszakban a hagyma június közepétől gombaölő szeres védelmet igényel a hagymás rothadás ellen. Akkor takarítsuk be, amikor a növények felénél a hagymacsomó megrepedt, és a hagymák héja sárgásbarna. Szárítsuk ágyásokban vagy rácson.
Hagyma termesztése palántáról.
A ŠTUTGARTSKA és a VŠETANA fajták különösen alkalmasak erre a termesztési technológiára. A palánták előneveléséhez a magokat márciustól április közepéig sűrűn, sorokba vetjük. Körülbelül 100 g vetőmagra van szükség 10 m2 -re. Abban az időben, amikor a hagymák elérik a ceruza erejét, a növényt felhúzzuk, és a napon hagyjuk árnyékolni. A tárolás optimális hőmérséklete 5 °C alatt, illetve 15 °C felett van. A következő évben kora tavasszal ültessük a palántákat az ágyásba úgy, hogy a nyak vége kissé kiemelkedjen az ágyás felszíne fölé. Négyzetméterenként 100-300 g hagymát ültessünk egy 20 x 8-10 cm-es szorítóba. A palántákból nevelt hagymáknak rosszabb az eltarthatósága, mint a közvetlenül elvetett hagymáknak, de sokkal hamarabb betakaríthatóak.
Túlnyurguló fajták termesztése.
Az áttelelő fajták különösen érdekesek a korai betakarítás szempontjából, mert még korábban érnek be, mint a palántákból nevelt hagymák. A magokat augusztus közepétől szeptember elejéig vetjük el (a korai vetés korai kelést, a késői vetés késői kelést okoz, ami a fejletlen növények késői kelését eredményezi). A vetés után elegendő nedvességet kell biztosítani a növények keléséhez, hogy azok gyorsan növekedni kezdjenek, és a fagyokig elérjék a legalább 5 mm-es vastagságot.
HTS : 4-5 g 1 g-ban : 150-250 mag Vetés : augusztus Betakarítás : július-augusztus Fajta: HIBERNA
Nagy termőképességű téli fajta, nagy gömbölyded vagy kissé lapos gömbölyded hagymákkal, közepes vagy vastagabb nyakkal. Húsa fehér, kemény, enyhe, nagyon jó hagymaízzel. A hagymát sárgásbarnától a bronzbarnáig terjedő, sötétebb erezetű szoknyák borítják. A növények jól telelnek át. Zöldhagymaként frissen és szárazon is betakarítható. A tenyészideje januártól 163 nap a hagyma szedéséig, a friss hagyma szedéséig 185 nap, a száraz hagyma szedéséig 205 nap. A szárhagyma terméshozama 29 t/ha, a friss hagyma 34 t/ha, a száraz 37-45 t/ha. A zöldhagyma betakarításának időpontja június második dekádja. A piaci hagyma súlya 55-65 g. Rövid eltarthatósági idővel rendelkezik.